Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Sanader mandatar Vlade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon današnjih konzultacija sa šefom SDP-a, Zoranom Milanovićem, a potom i predsjednikom HDZ-a, Ivom Sanaderom, predsjednik RH Stjepan Mesić sastavljanje nove vlada povjerio je Ivi Sanaderu nakon što ga je uvjerio da ima povjerenje 77 zastupnika u Saboru.

Prvi je na drugom krugu konzultacija o sastavljanju vlade kod predsjednika Mesića danas oko 17 i 30 bio predsjednik SDP-a. Nakon konzultacija, Zoran Milanović novinarima je izjavio da će poštovati odluku o mandataru koju donese predsjednik Mesić, ali da je od predsjednika zatražio da mandat da SDP-u.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Adlešić: Očekujem da Mesić sutra odredi mandatara Slika nije dostupna 'Ne znam što je 2004. potpisano u vezi ZERP-a'

'U ovom trenutku, potrebnu saborsku većinu nema nitko, pa sam predsjednika pozvao da mandat da SDP-u, jer je za nas i za naše partnere na izborima glasovala većina birača', rekao je Milanović.

>> Milanovića: U Saboru će se vidjeti tko je mandatar

>> Friščić-Adlešić: Slažemo se s Mesićem

>> Strane agencije prenijele vijest o Sanaderu kao mandataru 

>> Sanader: Sastavit ćemo vladu i prije ustavnog roka

Kazao je i da je Mesića izvijestio o do sada obavljenim i razgovorima koje SDP još uvijek vodi s potencijalnim koalicijskim partnerima, a još jednom je ustvrdio i da SDP s partnerima u Saboru ima više glasova od HDZ-a.

Ponovio je i da je politika posao u kojem se ponekad moraju donijeti i neke teške odluke, te da je 'vrijeme kada se takve odluke moraju donijeti, jer to od vas očekuju birači', no nije želio objasniti na koga se ta poruka odnosi.

'Predsjednik se drži Ustava i ja ću poštivati njegovu odluku o mandataru, kakva god ona bila', zaključio je. 

Nakon Milanovića, na konzultacije u Ured predsjednika stigao je i Sanader, koji je šefa SDP-a u prolazu upitao, 'jesi li sastavio vladu'.

'Jesam, kao i ti', uzvratio mu je Milanović.

Razgovor sa Sanaderom zaključio je i drugi krug konzultacija o sastavljanju vlade.

'Mandat sam povjerio predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu, koji me je uvjerio da ima podršku 77 izabranih saborskih zastupnika', rekao je Mesić nakon završetka konzultacija s predsjednikom HDZ-a. 

Službene pregovore sa strankama Sanader će početi u ponedjeljak. 

Mesić je podsjetio da Ustav nalaže da se konstituirajuća sjednica novog sabora mora održati najviše dvadeset dana nakon konačne i službene objave rezultata izbora.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene