Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski i slovenski premijeri Ivo Sanader i Janez Janša izjavili su u četvrtak navečer u Helsinkiju da nisu točne informacije prema kojima Slovenija blokira hrvatske pregovore s Europskom unijom u području ribarstva.


- Ne to nije točno. Slovenija spada među one zemlje koje čvrsto podržavaju ulazak Hrvatske u Europsku uniju, dakle to nisu točne informacije. Očito je da netko želi posvaditi Slovence i Hrvate. Mi smo dobri prijatelji, koji imaju otvorenih pitanja i koja nitko ne negira, ali su Slovenija, slovenski vlada, premijer i predsjednik, uvijek čvrsto podržavali Hrvatsku na putu prema EU-u, izjavio je Sanader po dolasku na summit čelnika Europske pučke stranke (EPP), krovne organizacije europskih pučana i demokršćana.

Vezani članci Opća bolnica Zabok Imaju zalihe za još dva tjedna: Veledrogerije obustavile isporuku lijekova još jednoj bolnici Cjepivo AstraZenece, ilustracija Slovenija neće mijenjati strategiju cijepljenja AstraZenecom, ostaju pri svojoj odluci

Slovenski premijer Janša, koji također sudjeluje na summitu EPP-a, rekao je da bi se "teško moglo reći da Slovenija blokira pregovore".

- Hrvatska i Slovenija potpisale su sporazum o malograničnoj suradnji, koji uključuje i pitanje ribarstva. Slovenija je ulaskom u EU preuzela europsko zakonodavstvo u području ribarstva. Sada Hrvatska vodi pregovore o ulasku u EU, u kojima Slovenija ima neposredni interes, ali bi se teško moglo reći da blokira pregovore, nego je tu riječ o uvjetima koje je morala ispuniti svaka članica, rekao je Janša.

Prema austrijskoj agenciji APA, glasnogovornica Europske komisije u četvrtak je pozvala Sloveniju i Hrvatsku da međusobnim razgovorima riješe granični spor zbog kojega Slovenija prijeti da bi mogla zaustaviti pristupne pregovore Hrvatske s Europskom unijom.

Spor je "bilateralna stvar" i moraju ga riješiti Slovenija i
Hrvatska, rekla je Krisztina Nagy, glasnogovornica povjerenika za proširenje Ollija Rehna.

Austrijska novinska agencija APA kaže kako je iz diplomatskih krugova u Bruxellesu doznala da Slovenija već tri tjedna blokira pregovore EU-a s Hrvatskom u području ribarstva i da je Slovenija jedina od 25 zemalja Europske unije koja uskraćuje suglasnost za poglavlje ribarstva.