Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sanader i Gruevski optimistični u vezi NATO-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski i makedonski premijeri Ivo Sanader i Nikola Gruevski izjavili su u ponedjeljak u Zagrebu kako za svoje zemlje očekuju "dobre vijesti" o pristupanju NATO-u sa summita Sjevernoatlantskog saveza u Rigi potkraj studenoga.

"Očekujemo da će summit u Rigi donijeti dobre vijesti za Hrvatsku i Makedoniju", izjavio je Sanader na zajedničkoj konferenciji za novinare s Gruevskim nakon njihovog susreta.

Pročitajte i ovo Njemački borbeni zrakoplovi Eurofighter Burno iznad Baltika Njemački borbeni zrakoplovi presreli rusku letjelicu Stoltenberg i Zelensky na NATO sastanku Raspravljaju i o Stoltenbergovom nasljedniku NATO dogovara plan za Ukrajinu u slučaju da pobijedi Trump

Dodao je kako se nada da će se i na sastanku šefova država i vlada članica NATO-a u Rigi 28. i 29. studenoga "nastaviti politika koju je najavio predsjednik Bush i druge članice".

Američki predsjednik George W. Bush je za nedavnog posjeta Sanadera SAD-u izjavio kako je 2008. godina "razuman" datum za članstvo Hrvatske.

Makedonski premijer vjeruje da će dosadašnji napori dviju zemalja uroditi "dobrom formulacijom" sa summita, te da će obje zemlje 2008. godine dobiti poziv za članstvo u NATO-u.

"Sve što postiže Hrvatska otvorit će vrata i Makedoniji", rekao je Gruevski najavivši da će njegova vlada u idućih 12 mjeseci ubrzati potrebne reforme i primjenu novih zakona kako bi bila spremna za ulazak u NATO i Europsku uniju.

Dvojica premijera razgovarala su i o gospodarskoj suradnji, osobito o trgovini poljoprivrednim proizvodima gdje Hrvatska bilježi manjak u vanjskotrgovinskoj bilanci s Makedonijom.

Po Sanaderovim riječima, priliku hrvatskim poljoprivrednicima za većim izvozom u Makedoniju trebao bi pružiti sporazum ministarstava poljoprivrede dviju zemalja, čije se potpisivanje očekuje, te članstvo u CEFTI.

Premijer Sanader je na novinarski upit odgovorio kako Hrvatska ne bi trebala dati jamstva za obranu sa slobode bivšem makedonskom ministru unutarnjih poslova i haškom optuženiku Ljubi Boškoskom.

"On je i hrvatski državljanin, no prije svega je Makedonac. Jamstvo bi trebala dati Makedonija, a ne Hrvatska", istaknuo je Sanader.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene