Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premijer sve odlučniji

Sanader: Hrvatska će ući u EU unatoč slovenskoj blokadi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska će ući u Europsku uniju unatoč slovenskoj blokadi njezinih pristupnih pregovora s EU-om i to članstvo neće kupovati teritorijem, ponovio je premijer Ivo Sanader novinarima nakon sjednice Ekonomskog vijeća.

Premijer je bio upitan da potvrdi imena trojke koja bi posredovala u hrvatsko-slovenskom graničnom prijeporu, po prijedlogu Europske komisije što ga je po navodima slovenskih medija iznio povjerenik za proširenje Olli Rehn.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sanader želi jednak tretman Hrvatska želi prijateljski odnos, a Slovenija brzo rješenje Slika nije dostupna Borut Pahor 'Hrvatska treba ispuniti zahtjeve'

Kazao je kako je s Europskom komisijom dogovoreno da se neće otkrivati pojedinosti prijedloga za uklanjanje slovenske blokade hrvatskih pristupnih pregovora dok traju konzultacije.'I ja ću se tog dogovora držati', rekao je Sanader. 'Mislim da je to fer i korektno prema Europskoj komisiji. To je bila i pretpostavka Ollija Rehna za dolazak u Zagreb', rekao je. 

>> Pahor bi razgovarao sa Sanaderom, ali nikako u navijačkom paklu

>> 'Inozemni stručnjaci preporučit će najbolje rješenje našeg problema'

No i ovom ću zgodom ponoviti da će 'Hrvatska ući u Europsku uniju unatoč slovenskoj blokadi, a to članstvo nećemo kupiti teritorijem', poručio je Sanader. Ljubljana blokira nastavak hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om tvrdeći da Zagreb u svojim pristupnim dokumentima prejudicira granicu između dviju zemalja.

Komercijalna televizija prenijela je da bi u sporu dviju zemalja posredovalo troje stručnjaka: francuski pravnik Robert Badinter, finski mirovni posrednik Martti Ahtisaari i nemimenovana stručnjakinja za granice. Sanader nije želio komentirati ponovljenu odbijenicu slovenskoga premijera Borisa Pahora da dođe na rukometnu utakmicu u Zagreb. To je trebalo biti opuštanje i 'ako postoji volja da se situacija relaksira, onda ćemo mi to realizirati', rekao je Sanader. 

Sanader je ovaj tjedan dvaput pozvao Pahora na utakmicu u Zagreb, drugi put mu u šali poručivši da tijekom utakmice neće razgovarati o ozbiljnim pitanjima, no Pahor je u petak poziv ponovno odbio, obrazloživši da je spor preozbiljan da bi se rješavao utakmicom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene