Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sanader: 'HDZ vodi odgovornu politiku'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik HDZ-a Ivo Sanader, u dvorani hotela Marjan na proslavi 18. obljetnice utemeljenja HDZ-ova ogranka u Splitu, istaknuo je kako će nova Vlada čiji je mandatar, biti Vlada i svih onih koji na proteklim izborima nisu glasovali za HDZ.

Sanader je sitaknuo kako se nijedno važno pitanje od nacionalnog interesa neće donijeti bez suglasnosti oporbe u Hrvatskom saboru.

Pročitajte i ovo Ilustracija TKO SE SVE RASPAO? Raspadi nakon izbora kompliciraju situaciju: Pogledajte kako sada izgleda jednadžba do 76 saborskih ruku Damir Habijan fascinantno mu je Habijan poručio oporbi: "Priznajte da ste izgubili"

'HDZ vodi odgovornu politiku u interesu svih hrvatskih građana i moram odati priznanje HSS-u i HSLS-u za konstruktivni pristup u sastavljanju Vlade. Koalicija sa HSS-om i HSLS-om je prirodna koalicija', rekao je Sanader.

Naglasio je da 'dok god HDZ vodi Hrvatsku, neće se brinuti samo za Hrvate u domovini, jer imamo još jednu Hrvatsku izvan Hrvatske'.

'Govorim prije svega o hrvatskom narodu u BiH koji nisu dijaspora nego su konstitutivni narod s druga dva naroda u BiH. Moramo uvijek biti uz njih, jer bez Hrvata u Bosni nema ni Bosne ni Hercegovine, i oni moraju imati apsolutno isti položaj kao što imaju Bošnjaci i Srbi', rekao je Sanader.

Podsjetio je kako je hrvatska dijaspora u svijetu 'rame uz rame stala u obrani Hrvatske' te da njihov doprinos u stvaranju neovisne i slobodne Republike Hrvatske nije mali.

Sanader je ocijenio i kako je HDZ, pobijedivši na pet od šest
dosadašnjih hrvatskih parlamentarnih izbora, ostvario sve zacrtano, počev od temeljnih postavki prvoga predsjednika stranke i hrvatske države, dr. Franje Tuđmana - a to su stvaranje samostalne Republike Hrvatske i njezino uključivanje u sve međunarodne tijekove.

'Ostvarili smo pomirdbu svih hrvatskih ljudi i nećemo nikad više dopustiti da dolazi do sukoba između njih. Zato je nedopustivo da se uopće traži ukidanje biračkog prava Hrvata koji žive izvan svoje domovine, i to nikada nećemo učiniti', rekao je Sanader.

Najavio je da neće biti novih poreza, te da će se državni deficit i dalje smanjivati. Naglasio je i da je Hrvatska, po prvi put, proteklu 2007. godinu završila sa deficitom manjim od predviđenog, odnosno sa deficitom od 2,4 posto.

Mandatar Vlade i predsjednik HDZ-a Sanader najavio je i da će država o hrvatskim braniteljima skrbiti istim intenzitetom kao i do sada, te da Ministarstvo za branitelje dalje ostaje.

'Pojačat ćemo skrb o starijim ljudima i ne možemo prihvatiti nikakav jaz među generacijama jer o svim skupinama naših građana mora se jednako voditi računa', kazao je.

Sanader je istaknuo kako je izuzetno važan ulazak Hrvatske u NATO, jer naše jugoistočno susjedstvo još uvijek nije stabilno, dodavši da je tu prije svega riječ o Kosovu te o ostvarenju održive Bosne i Hercegovine.

'Mi smo - kako je utemeljitelj HDZ-a i države dr. Franjo Tuđman i zacrtao - postali dio međunarodne zajednice, u kojoj vodimo aktivnu politiku i prema susjedima i Europskoj uniji', rekao je.

Mandatar Vlade i predsjednik HDZ-a dr. Sanader osvrnuo se i na svog glavnog izbornog oponenta, SDP-u, zamjerivši što ta stranka, odnosno njezin predsjednik Zoran Milanović, nisu prihvatili izbornu pobjedu HDZ-a.

'Mi znamo i imamo novce i naše projekte, među kojima i Pelješki most, što ćemo i ostvariti. Ali neke stranke su svoj program svele samo na napad na HDZ, a kad su izgubili ponašali su se i govorili kao pobjednici', kazao je uz ostalo Sanader.

Dodao je da 'u politici nema 'starih i 'mladih' nego samo sposobnih i manje sposobnih' te će se i nova Vlada voditi takvim stajalištem.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene