Školovanje u inozemstvu (Foto: dnevnik.hr)
Školovanje u inozemstvu (Foto: dnevnik.hr)

Jedan od gorućih problema je i odlazak mladih iz Hrvatske. I to ne samo u potrazi za poslom, mnogi u inozemstvo odlaze već na školovanje kako bi bili što konkurentniji na tržištu rada.


Zato je prava gužva zavlada U SUBOTU u Zagrebu na Sajmu školovanja gdje su mogućnosti obrazovanja u inozemstvu predstavile zemlje iz cijelog svijeta. Stotine srednjoškolaca i studenata u subotu se okupilo na istom mjestu s jednim ciljem - pronaći školu, a onda i budućnost izvan Hrvatske.

Mogućnost da odu u inozemstvo, na sajmu školovanja im je ponudilo više od 25 škola iz cijelog svijeta, uključujući Dansku, Veliku Britaniju i Nizozemsku "Bolji su fakulteti, sve je up to date, učimo kako treba zapravo. U Hrvatskoj nažalost većina fakulteta se bavi teorijom i to je teorija koja je već zastarjela", kaže student Dario.

Da se ne bi mučili za život, mladi sve više odlaze iz Hrvatske. Školovanje u inozemstvu nudi im veće mogućnosti zapošljavanja, kako vani tako i u Hrvatskoj.

"Dobar dio naših studenata se vraća, odlaze završavaju programe u inozemstvu, stiću dodatna iskustva znanja i vještine i onda se vraćaju u Hrvatsku i prenose to", ističe Marija Juranović, direktorica marketinga BHV education.

"Ne bih se vratila. Planiram otići. Bez obzira na to hoću li studirati vani ili ne", kaže studentica Mihaela.

Da ostanu raditi kod njih, u interesu je i strancima. Zato su im na raspolaganju studentski krediti, stipendije, ili pak potpuno besplatno školovanje. "Hrvatski studenti su jako važni nama u Velikoj Britaniji, jako su marljivi i imaju dosta znanja koje su stekli u Hrvatskoj", ističe Mikaela Green Sa Sveučilišta Derby u Velikoj Britaniji.

"U Danskoj je popularno da radna snaga iz inozemstva nadomjesti nekakve nedostatke što ih ima u danskoj snazi. Znači sve im je apsolutno omogućeno da ostanu u Danskoj", kaže Andrej Ivankov iz UCN-a Danska. Uz takvu ponudu i činjenicu da se nezaposlenost mladih u Hrvatskoj vrti oko 40 posto - zadržati ih u domovini postaje sve teža misija.