Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'SAD su postale nedemokratska zemlja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov iznio je u Primoštenu svoje viđenje suvremenih međunarodnih odnosa ističući kako je neprihvatljivo da SAD rješavaju probleme cijelog svijeta.

'Sjedinjene Države moraju se više oslanjati na međunarodne
institucije i javno mnijenje, a ne samo na svoje saveznike', izjavio je Gorbačov koji u primoštenskom hotelu Zora proslavlja 75. rođendan u društvu brojnih visokih gostiju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na sastanku s Gatesom Jandroković u SAD-u zbog Afganistana Slika nije dostupna Razvit će balističke projektile Sjeverna Koreja izravna je prijetnja SAD-u

'To znači da su SAD postale nedemokratska zemlja. Želimo SAD koje će partnerstvo koristiti kao najbolje rješenje', istaknuo je posljednji predsjednik Sovjetskog Saveza.

Kada je o terorizmu riječ, Gorbačov smatra kako se ne radi o sukobu civilizacija, nego o sve većem rascjepu izmedju bogatih i siromašnih, te činjenici da su milijarde ljudi gladne.

Govoreći o stanju u Afganistanu, Gorbačov je rekao kako je nakon povlačenja ruskih snaga iz te zemlje 80-tih godina prošlog stoljeća želio da Afganistan bude neutralan. 'No, neki nam nisu vjerovali, Amerikanci nam nisu vjerovali i to je dovelo do pojave talibana', istaknuo je Gorbacov.

Bivši predsjednik Sovjetskog saveza nuklearno oružje drži jednom od najvećih prijetnji suvremenom svijetu. Dodao je kako njegovi, i napori bivšeg američkog predsjednika Ronalda Reagana da se za 50 posto smanji nuklearni arsenal u svijetu, nisu urodili plodom.

Krajem 20. stoljeća 90 posto nuklearnog oružja bilo je u posjedu SSSR-a i SAD-a, sada ga ima više od 30 zemalja, upozorio je Gorbačov.

Bivši komunistički čelnik ne vidi Rusiju kao članicu Europske unije, jer bi se tome usprotivile Njemačka i Francuska, a i sam se zalaže za partnerski odnos s Unijom.

Aktualnog ruskog predsjednika Vladimira Putina smatra opredijeljenim demokratom, koji želi ostvariti demokraciju na svoj način. Od prethodnika, Borisa Jeljcina, naslijedio je kaos, pa je morao djelovati ubrzano. 'Uspije li samo održati Rusiju na okupu, ostat će zapamćen kao povijesna ličnost', zaključio je Gorbačov.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene