Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nisu ispunili očekivanja

Na njih je potrošeno 200.000 kuna, a danas ih nazivaju ''skupim igračkama''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnici su tablete dobili prije tri tjedna, a neki ih danas nazivaju skupim igračkama.

Prije tri tjedna zastupnici su dobili tablet računala koja su im trebala olakšati posao i smanjiti potrošnju papira. No ni jedno ni drugo nije se dogodilo. Zbog ograničenja koja su im postavljena, manjka potrebnih programa i funkcionalne aplikacije povezane sa saborskim serverom, zastupnici ih danas nazivaju - skupim igračkama. Neki su ih čak i vratili.

Pročitajte i ovo Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u Marija Selak Raspudić Reforma Hrvatskog sabora Selak Raspudić: "Željezna ograda, simbol HDZ-ove Vlade, stvar je prošlosti"

''Sabornici su dobili jednu skupu, ali potpuno beskorisnu igračku.'' Tako zastupnici nakon samo tri tjedna ocjenjuju nova tablet računala. Tipkovnicu su dobili, ali ne i program za pisanje.

''Najviše koristimo za pročitati novine, ili poneki dokument skinuti i pročitati, ne možemo pisati, nema worda ne možemo koristiti van sabora'', kaže Tomislav Klarić, saborski zastupnik HDZ-a. Ante Sanader (HDZ) kaže da njemu služi, a Goran Beus Richembergh kaže da je to ''na kraju ispalo kao nekakva igračka za internu uporabu u Saboru''.

''Meni to ne treba, ja sam ga vratio. Meni treba funkcionalni gadget s kojim mogu normalno funkcionirati'', dodaje.

Mostovi zastupnici brane projekt šefa Sabora.

''Njegova prva svrha je ta da se izbjegne printanje brojnih materijala i uštedimo novac. Mislim da je tu svrhu postigao. Ako se još može unaprijediti te savjete treba poslušati'', kaže Miroslav Šimić (Most).

Opačić ovo nije baš ovako zamišljala

Da bi se unaprijedili, zastupnici bi tablete morali vratiti informatičkoj službi, a Sabor bi za programe koje želi dodati, trebao kupiti licencu. Milanka Opačić koja je Petrovu i predložila informatizaciju sabora, nije to baš ovako zamišljala.

''Ja očekujem da se vrlo brzo napravi jedna aplikacija koju ćemo mi dobivati preko kompjutera, dakle i mišljenje odbora i amandmane o kojima glasamo i zaključke o kojima glasamo. Dakle, naprosto sve ono što u ovom trenutku stoji i što građani vide kao gomilu papira na našim stolovima'', objašnjava Milanka Opačić (SDP).

Neki zastupnici doskočili su ograničenjima postavljenim na uređaj i pronašli način kako ih zaobići. Oni koji se nisu igrali informatičara, vratili su se svojim osobnim računalima i tabletima.

''Ovaj moj privatni tablet iako je sedam godina star u biti mi je nekako lakši skoro kao avion'', kaže Boris Milošević (SDSS).

Sabor je na tablete potrošio 200 tisuća kuna. Trebali su zamijeniti brda papira na klupama, no sada samo stoje uz njih.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene