Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon presude

Saborska oporba prozvala Banožića: "Treba vratiti stan, a onda ponuditi ostavku"

Sandra Benčić, saborska zastupnica (MOŽEMO)
Sandra Benčić, saborska zastupnica (MOŽEMO) Foto: DNEVNIK.hr
Saborska oporba pozvala je ministra obrane Marija Banožića da podnese ostavku, nakon što je Visoki upravni sud utvrdio da je bio u sukobu interesa.

Ministar obrane Mario Banožić trebao bi vratiti stan koji je sam sebi dodijelio nakon što je Visoki upravni sud utvrdio da je bio je u sukobu interesa, poručila je saborska oporba, a iz Kluba Socijaldemokrata pozvali ga da podnese i ostavku.

Saborska zastupnica Možemo Sandra Benčić poručila je da ministar obrane Banožić nije trebao ni uzimati državni stan zbog kojeg je kažnjen, a kada je već zgriješio, jedino moralno je bilo da taj stan vrati. "Jedino moralno je da se on kao ministar ne javlja na natječaj APN kako bi si izgradio treću nekretninu", poručila je.

"Kada ste ministar u državi koja ima najniže povjerenje građana u institucije vlasti, vi idete raditi takvu stvar i pri tome tvrdite da imate pravo na APN. Da, ima pravo, ali na nama političarima je da imamo neki standard više oko toga kako se ponašamo i kako koristimo svoja prava u odnosu na naše odgovornosti", istaknula je Benčić.

Banožićevu najavu da će se žaliti Ustavnom sudu ocijenila je nevjerojatnom, istaknuvši da tu borbu ne može dobiti ni pravno, a politički sigurno gubi. "Nevjerojatno je, kaže, da se ne postavlja pitanje kako premijer Andrej Plenković ostavlja takvu osobu na mjestu ministra".

Pročitajte i ovo HGSS putuje u Tursku - 1 Poziv iz Turske Posao za HGSS! Speleolog zapeo u jami u južnoj Turskoj, u spašavanje pozvan hrvatski tim

"Riječ je o osobi koja predstavlja sve ono zbog čega građani nemaju povjerenja u institucije i tipičnom HDZ-ovcu - u svemu prosječan, dobar vojnik partije, došao na poziciju i onda uzima sve što može jer zna da taj trenutak milosti možda neće dugo trajati, pa se mora nakrcati u te četiri godine jer će možda netko skužiti da je ne samo prosječan nego i ispodprosječan", rekla je Benčić.

Domagoj Hajduković iz Socijaldemokrata također smatra da postoji moralna odgovornost Banožića za ono što je napravio i da bi trebao vratiti stan, a onda ponuditi i ostavku.

"Ono što bi bio minimum je da ponudi svoju ostavku, ali poučen načinom na koji funkcionira Vlada Andreja Plenkovića i sam ministar Banožić, ne vjerujem da će se to dogoditi", rekao je Hajduković.

Banožića na odgovornost poziva i Marko Milanović Litre iz Hrvatskih suverenista. "Tražimo odgovornost, prije svega Banožića, koji bi trebao stati ispred hrvatskih građana i reći da je napravio nešto što je moralno upitno", rekao je.

No i od drži da se to neće dogoditi jer je takav modus operandi Vlade. "Korupcija je sastavni dio Vlade pa me više ništa ne začuđuje, međutim da netko sam sebi dodjeli stan, pa makar imao pravo na to, trebao bi se sam zapitati jer je on ministar i na funkciji", rekao je zastupnik Suverenista.

"Uz napade Zorana Milanovića na Banožića, Plenković će pretpostavljam još žešće braniti Banožića pa makar on pokrao pola države", zaključio je Milanović Litre.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene