Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sabor: Zastupnici se 'počastili' karikaturama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski je sabor današnje zasjedanje započeo raspravom o prijedlogu 33 zastupnika iz HNS-a i SDP-a da se Vladi izglasa nepovjerenje zbog korupcijskog skandala u Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP).

Predsjednica HNS-a, Vesna Pusić, uvodno je podsjetila da su USKOK i Državno odvjetništvo (DORH) objavili da su zaposlenici HFP-a primili 800 tisuća eura mita.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sasuo paljbu po svima Plenković: "Milanović više kao predsjednik ne postoji! On to jako dobro zna. Trebao bi podnijeti ostavku" Ilustracija Na sjednici Vlada objavila nove cijene goriva

>> Sanader: 'Politički smo odgovorni za uspjeh akcije Maestro'

>>
Opačić: 'Četiri godine HDZ-ova mandata su četiri godine afera'

>> HNS-ov i SDP-ov prijedlog smjene Vlade podržao jedino IDS

Te su dvije institucije iznijele i da su u HFP-u tvrtke u državnom vlasništvu razbijane na dijelove vrijedne manje od deset milijuna kuna, kako bi o njihovoj prodaji mogao samostalno odlučiti Kolegij HFP-a, na čelu s Grgom Ivezićem, kojega je na tu dužnost imenovala Vlada.

Utvrđeno je da su se razbijene tvrtke prodavale po nižim cijenama odabranim investitorima, da su zaposlenici trgovali povjerljivim informacijama i manipulirali cijenama dionica na burzi, kazala je Pusić.

Naglasila je da kaznenu odgovornost uhićenih čelnika HFP-a trebaju utvrditi sudovi, a da je na Saboru da utvrdi političku odgovornost Vlade, budući da u Upravnom odboru HFP-a sjede četiri njezina člana.

"Jedina i isključiva funkcija ministara u Upravnom odboru HFP-a je da nadgledaju upravljanje imovine građana u HFP-u, kako bi Vlada bila u stanju odgovarati za ono što se događa u Fondu", rekla je Pusić, ističući da se "pljačka dogodila dok su na straži bila četiri ministra".

Podsjetila je i da je Sabor Vladu obvezao da osigura uvjete za
pokretanje sudskih postupaka na temelju nalaza državne revizije, kako bi se kaznilo odgovorne za nezakonitu pretvorbu i privatizaciju, a nezakonito stečena imovina vratila državi.

"Za loše obavljen posao Vlada mora odgovarati parlamentu, i zato što je u zemlji izmučenoj općim lopovlukom i nepolaganjem računa bilo koga za bilo što, sazrelo vrijeme da se krene", kazala je Pusić.

HNS-ovci i SDP-ovci svoj su stav o političkoj odgovornosti Vlade demonstrirali i isticanjem karikature na kojoj su četvorica ministara prikazana kao slijepci koji govore, "Nismo ništa znali, radili su nam iza leđa", dok lopovi odnose tvornice i vreće s novcem.

HDZ-ovci su, pak, u svojim klupama istakli karikaturu na kojoj je prikazan lopov s vrećom novca na leđima. Na vreći piše "SDP i HNS", a lopov viče "Drž'te lopova!"


Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene