Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ususret ljetnoj stanci

Sabor o amandmanima na zakone, u podne glasanje: Korištenje mobitela u vožnji kažnjavat će se s tisuću kuna

Hrvatski sabor, ilustracija (Foto: DNEVNIK.hr)
Hrvatski sabor, ilustracija (Foto: DNEVNIK.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Hrvatski sabor, ilustracija (Foto: DNEVNIK.hr) Galerija 1/1 >>
Iako se očekivalo, Hrvatski sabor u petak ipak neće glasati o novom ministru uprave, a prije ljetne stanke glasat će o nizu zakona koje je raspravio proteklih dana te kadrovskim rješenjima.

Korištenje mobitela u vožnji kažnjavat će se s 1000 umjesto 1500 kuna, proizlazi iz u petak prihvaćenog amandmana, koji je na izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama podnijelo troje HDZ-ovih zastupnika.

Zastupnici Petar Škorić, Ljubica Maksimčuk i Josip Đakić smatrali su, naime, da je je Vladin prijedlog da se korištenje mobitela u vožnji kažnjava s 1500 kuna prestrog s obzirom na težinu tog prekršaja, standard hrvatskih građana i kazne u drugim članicama EU-a, pa su predložili da se smanji na tisuću kuna.

To će sigurno pridonijeti porastu svijesti vozača da u vožnji ne koriste mobitele i druge tehničke uređaje, argumentirali su svoj prijedlog koji je u petak u Hrvatskom saboru prihvatio Vladin predstavnik, državni tajnik u MUP-a Žarko Katić.

Sabor se u petak prijepodne izjasnio o amandmanima podnesenim na više zakonskih prijedloga koje je raspravio proteklih dana, a o kojima će glasati u podne.

Glasanje u podne

Hrvatski sabor u petak je svoj rad nastavio izjašnjavanjem o amandmanima na raspravljene zakonske prijedloge o kojima će u podne glasati.

Iako se očekivalo, Sabor neće glasati o Ivanu Malenici, kandidatu za novog ministra uprave, čije je mjesto ispražnjeno nakon ostavke Lovre Kuščevića. Malenicu je, na sjednici Kluba HDZ-a njegovim članovima u petak ujutro predstavio premijer Andrej Plenković te je za njega dobio jednoglasnu potporu, rekao je nakon sastanka Kluba Branko Bačić.

Glasanjem o raspravljenim zakonima Sabor će u petak zaključiti redovan rad, no zastupnici će se idući tjedan okupiti na izvanrednoj sjednici na kojoj će im biti predstavljeno nekoliko novih ministara.

Sabor redovito zasjeda dva puta godišnje: između 15. siječnja i 15. srpnja te između 15. rujna i 15. prosinca. Izvanredno zasjeda na zahtjev predsjednika Republike, Vlade ili većine zastupnika. Izvanredno zasjedanje može sazvati i predsjednik Sabora uz prethodno pribavljeno mišljenje klubova zastupnika parlamentarnih stranaka sazvati izvanredno zasjedanje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Šef Odbora za upravu Tko je Plenkovićev novi kandidat za ministra? Dekan Veleučilišta postao na natječaju na koji se samo on prijavio

Pročitajte i ovo Andrej Plenković u Bruxellesu (Foto: AFP) Kuščevićev nasljednik Plenković: "Novi kandidat za ministra uprave je Ivan Malenica, dekan šibenskog Veleučilišta"

Sabor bi u petak trebao odlučiti kakve će u konačnici biti kazne za najteže prometne prekršitelje, odnosno izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Zastupnici, naime, ne spore Vladinu nakanu da poveća kazne za najteže prometne prekršaje i recidiviste, ali drže da su za neke prekršaje, poput korištenja mobitela u vožnji, prestroge.

Dopunit će Zakon o kreditnim institucijama kojima se osiguravaju uvjeti za sklapanje bliske suradnje Hrvatske narodne banke (HNB) s Europskom središnjom bankom (ECB) u cilju približavanja uvođenju eura kao sredstva plaćanja u Hrvatskoj.

Vladu će pozvati da provjeri broj i vjerodostojnost biračkih potpisa za sindikalnu referendumsku inicijativu "67 je previše", koja ih je prikupila gotovo 750 tisuća, i da ga izvijesti o provedenoj provjeri.

Sabor će odlučivati o sudjelovanju hrvatskih Oružanih snaga u operacijama potpore miru "Sea Guardian" u Sredozemlju te NATO misiji u Iraku, kao i u aktivnostima ojačane prednje prisutnosti NATO-a u Republici Litvi i operaciji koalicijskih snaga "Inherent Resolve".

Donijet će i nekoliko kadrovskih odluka, među njima i onu o povratku Kuščevića u zastupničke klupe, o imenovanju Bojana Frasa i Michaela Faulenda viceguvernerima Hrvatske narodne banke, a Nediljke Rogošić zamjenicom glavnog državnog revizora. Maju Kuhar trebao bi imenovati predsjednicom Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, Nelicu Vidić zamjenicom predsjednice, a Alice Brandt, Zvonimira Jukića i Danijelu Antolković članovima te komisije. (Hina)

Aktualno Luis Figo otkrio: "Promijenio bih mnoge pogrešne odluke. Ronaldo nije ambiciozan" Luis Figo za IN magazin i GOL.hr Luis Figo za IN magazin i GOL.hr Figo i Fani Stipković (Foto: GOL.hr) Figo i Fani Stipković (Foto: GOL.hr) Foto: GOL.hr Luis Figo (Foto: AFP) Luis Figo (Foto: AFP) Foto: Afp Luis Figo (Foto: AFP) Luis Figo (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Luis Figo (Foto: AFP) Nogomet Luis Figo otkrio: "Promijenio bih mnoge pogrešne odluke. Ronaldo nije ambiciozan" 1/5 >>

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene