Premijer Plenković dao je izjavu ispred Banskih dvora i objavio ime kandidata za novog ministra uprave.

Galerija


Premijer Andrej Plenković u četvrtak je izjavio da će za novog ministra uprave predložiti Ivana Malenicu, dekana Veleučilišta u Šibeniku. "Malenica je mlad čovjek, pravnik, koji se razumije u pitanja i teme javne uprave i svega povezanog s nadležnostima uprave", rekao je premijer te ocijenio kako je on "odličan izbor i osvježenje".

Vezani članci Državni vrh u Jasenovcu Opet trzavice oko Jasenovca: Predstavnici manjina bez državnog vrha, hoće li Milanović i Plenković zajedno odati počast? Mislav Bago ispred HDZ-a Mislav Bago o kritikama na račun ministra Beroša: "Naravno da će premijer braniti Beroša ako oporba podnese zahtjev za opozivom, ali zasigurno neće poginuti zbog njega"

Najavio je da će u idućim danima "obavljati konzultacije i u vezi nekih drugih mjesta u Vladi". "Slijedi izglasavanje povjerenja i njemu i drugima, kada procijenimo da je pravi trenutak, predložit ćemo Saboru", rekao je premijer. Otkrio je kako sutra Sabor neće potvrđivati ministra, već će biti izvanredna sjednica Sabora.

Nakon ostavke ministra uprave Lovre Kuščevića Banski dvori tražili su njegovog nasljednika. Najavljeno je kako ćemo ime novog ministra doznati do kraja tjedna. Mediji su nagađali da će Ministarstvo uprave preuzeti ili Darko Nekić ili Sanja Putica. Premijer Andrej Plenković večeras je prekinuo sva nagađanja i rekao je da će nominirati Ivana Malenicu za novog ministra uprave.

Reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago rekao je kako je Malenica nepoznata, ali stranački aktivna mlada osoba. "Sutra ga Sabor neće potvrditi, sve se odgađa dok ne bude potpune rekonstrukcije Vlade", rekao je Bago.

Napomenuo je kako je ovo neočekivano kadrovsko rješenje, ali logično rješenje za Plenkovića. "On traži osobe od povjerenja, koje će ga slušati, a Malenica je upravo to, jer pripada toj mladoj grupaciji stranke. HDZ će do idućeg petka doći na Markov trg, kada ih očekuje veća rekonstrukcija. Još nekoliko ministara ili ministrica će biti smijenjeno. Nova imena Plenković će predložiti stranci, a zatim oni idu na potvrdu u Sabor.

Najbolja rekonstrukcija Vlade bila bi ona koja bi se provela u nekoliko sati, no to je kod Plenkovića nemoguće. Ostaje pitanje koga Plenković može privući u zadnjoj godini mandata iz javnog sektora ili znanstvenih institucija da mu bude ministar? Možda Plenković više nije politički toliko primamljiv i možda će nove ministre morati tražiti iz stranačkog bazena, mlađe generacije.

Treba reći jasno, što novi ministar uopće može napraviti u godinu dana mandata, kada im je proračun već određen. Trebaju držati hladni pogon i da ne naprave neku veliku stratešku pogrešku", rekao je Bago.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Luis Figo otkrio: "Promijenio bih mnoge pogrešne odluke. Ronaldo nije ambiciozan"