Siniša Varga (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Siniša Varga (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U ožujku je 13 zastupnika bez opravdanog razloga izostalo sa saborske sjednice, a rekorder je SDP-ov Siniša Varga koji je od 15 dana, koliko se radilo u ožujku, izostao pet, pa će mu mjesečni paušal od 1500 kuna biti prepolovljen.


S četiri neopravdana izostanaka i 600 kuna 'kazne' slijedi ga HDZ-ov Ivan Kirin, te stranački kolega Mihael Zmajlović koji je sa sjednice izostao tri dana, pa će mu paušal biti 'tanji' za 450 kuna.

Vezani članci Andrej Plenković Nakon Plenkovićeva odgovora oporbi u Saboru pljuštale opomene: "Omalovažavate i vrijeđate zastupnike" Andrija Jarak Andrija Jarak o prvim potezima novog predsjednika Vrhovnog suda: "Nemoguće je nabrojiti sve velike slučajeve koji ga očekuju"

Po dva dana izostali su HDZ-ovi zastupnici Pero Ćosić i Miro Totgergeli, SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić, Mostova Ivana Ninčević-Lesandrić, Bruna Esih iz strane Neovisni za Hrvatsku te nezavisni Željko Lacković.

Po jedan dan izostali su Stevo Culej (HDZ), nezavisni Ivica Mišić (PH), Darko Parić (SDP) i Davor Runtić (Most), pa im slijedi po 150 kuna 'kazne'.

Od srpnja, kada se neopravdani izostanci kažnjavaju, najviše zastupnika, 27, izostalo je u prosincu, zatim u srpnju (26), pa u veljači (21).

Zastupnik izostanak može opravdati ako je bio bolestan, za što mora donijeti liječničku potvrdu, ako je imao smrtni slučaj u obitelji, ako se morao odazvati sudu ili biti na društvenim, političkim, kulturnim i drugim skupovima na koje je pozvan. Opravdavaju mu se i izostanci zbog sudjelovanja na sjednicama općinskih i gradskih vijeća te županijskih skupština.

Za ožujak su zastupnici ukupno kažnjeni s 4200 kuna, a u proteklih osam mjeseci, od kad se, na inicijativu Mosta, neopravdani izostanci novčano kažnjavaju, s oko 35 tisuća kuna. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju