Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Sabora

HDZ: Vlada i premijer neka podnesu ostavku!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski Sabor danas nastavlja s radom raspravom o izmjeni Zakona o potrošačkom kreditiranju, ali ni ona nije mogla početi bez komentara o 'lex Perkoviću'.

Nakon jučerašnje rasprave o izmjeni Zakon o potrošačkom kreditiranju iz koje nije bio izostavljen ni sveprisutni 'lex Perković', saborski zastupnici danas nastavljaju rad s raspravom o  izmjenama Zakona o zadrugama kojima je cilj poboljšati postojeća rješenja te stvoriti okvir za daljnji razvoj zadruga i zadružnog poduzetništva u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SDP-ov prijedlog U Saboru o izmjenama zakona o prekidu trudnoće: "Nije isto kada nastaje ljudski život i kada nastaje ljudska osoba" Slika nije dostupna Područja od posebne državne skrbi Sabor: 'Jedina mogućnost ljudima da prežive jest da se isele'

Na početku sjednice klub zastupnika HDZ-a zatražio je da premijer Zoran Milanović dođe u Hrvatski sabor i objasni zašto Vlada nije ispoštovala navodnu najavu Europskoj komisiji prema kojoj su se izmjene zakona o europskom uhidbenom nalogu, tzv. Lex Perković, jučer trebale naći na Vladinoj sjednici.

Klub HDZ-a traži da Milanović dođe u Sabor te da zastupnicima i javnosti objasni o čemu se radi, rekao je Željko Reiner i u ime HDZ-ova Kluba zatražio i dobio stanku kako bio premijeru "dao vremena da prijeđe na drugu stranu Markova trga".

Zahtjevu za stankom pridružila se i nezavisna zastupnica Jadranka Kosor.

Reiner se pozvao na pisanje medija da je premijer u četvrtak poslao tzv. Non-paper Europskoj komisiji u kojem navodi da nema osnova za sankcije Hrvatskoj, jer će se zakon uskladiti sa europskim zahtjevima u žurnoj proceduri.

Nakon stanke riječ je u ime kluba zastupnika HDZ-a dobio Željko Reiner.

'Mediji su pisali kako je premijer je najavio kako će na jučerašnjoj sjednici Vlade raspravljati o zakonu o europoskom uhidbenom nalogu i da će to biti na tragu onoga što je tražila EK. Na jučerašnjoj sjednici o tome nije bilo ni riječi. Nama nije jasno, ako je tako najavljeno, zašto se to dogodilo, a i očekivali smo i tražil od premijera da dođe ovdje i da nam objasni jesu li mediji krivo izvješatavali ili je to točno pa je vlada još jedanput obmanula i EK a i hrvatske građane', rekao je Reiner i prozvao premijera Zorana Milanovića da saborske zastupnike smatra nebitnima.

'Ako je točno to što su mediji najavili, a nemamo razloga sumnjati u to, da su premijer i Vlada najavili da će taj zakon kojim su izazvali toliku štetu Hrvatskoj na jučerašnjoj sjednici promijeniti i to nisu učinili, to je još jedan dokaz nevjerodostojnosti Vlade i premijera i zapravo njihovih patetičnih pokušaja da obmanu i prevare europske institucije', dodao je Reiner vitirajući njemačke medije koji pišu kako je Hrvatska do prije dva mjeseca bila uzor u regiji, a sada je zastrašujuć primjer.

>> Linić: Osam godina je HDZ uništavao Hrvatsku! Dotjerali ste nas do 200 milijardi kuna duga!

'Mi smo vjerovali da premijer i SDP podržavaju europski put Hrvatske. Sad se vidi da to nije istina. Ako im je imalo stalo do Hravtske i hrvatskih građana kojima stalno nanose toliku štetu pozivam da i premijer i Vlada podnesu ostavku i tako konačno omoguće da hrvatski građani imaju koristi od ulaska u EU a ne samo štetu i sramotu', zaključio je Reiner svoje izlaganje.

Nakon Željka Reinera za govornicu je stala i nezavisna zastupnica Jadranka Kosor.

'Zakon je izmijenjen 3 dana prije ulaska u EU, izmijenili smo ono što smo potpisali, s jednim smo potpisali s drugim ušli u EU. Premijer Milanović treba doći u Sabor kad prijedlog zakona bude gotov, očekujemo da če to biti sljedeći tjedan', rekla je Kosor i naglasila kako joj je žao što se stavar dojam o nekakvom prijeporu između Vivianne Reding i hrvatske vlade. 'Ona je bila strogi nadzornik u onome što smo radili u poglavlju 23, ali kad je stekla povjerenje pomogla je, bila je među onima koji su zaslužni da Hrvatska nije dobila monitoring nakon ulaska', dodala je Kosor.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene