Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uskoro izbori

SABOR RASPUŠTEN - Za osmim sazivom nitko ne žali

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S današnjim danom osmi saziv Sabora i službeno je raspušten.

Bio je to najkraći saziv Sabora u povijesti Hrvatske, koji, osim političke nestabilnosti i bavljenja međusobnim prepucavanjima, nije donio ništa posebno. Dok se čeka odluka predsjednice o raspisivanju izbora, odluku o tome hoće li na izbore, donio je Tihomir Orešković.

Pročitajte i ovo Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u Marija Selak Raspudić Reforma Hrvatskog sabora Selak Raspudić: "Željezna ograda, simbol HDZ-ove Vlade, stvar je prošlosti"

Za osmim sazivom Sabora - nitko ne žali. Od prosinca do danas radili su ukupno 57 dana, donijeli 33 zakona, 174 odluke, 42 izvješća i državni proračun. Zastupnici su se za riječ javili 4558 puta, zatražili 38 stanki, i zaradili 12 stegovnih mjera.

'Naravno da nisam zadovoljan. Taj saziv Sabora nije učinio ono, naravno vezano opet i uz djelovanje Vlade, što smo svi mi očekivali, a to je da se uistinu provedu prave strukturne reforme', kaže Željko Reiner, predsjednik Sabora.

Neki zastupnici nisu prozborili ni riječi. 'Nažalost nije dobro što je u ovako kratkom vremenu bilo puno rasprava koje su bile vezane uz ideologiju', rekao je Ivan tepeš iz HSP- AS-a.

Zastupnici najkraćeg saziva Sabora u povijesti Hrvatske nisu se suzdržavali kada je trebalo uzeti novac poreznih obveznika. Za ovaj mjesec, u kojem nisu radili ni dana, kao i za lipanj, kada su radili pola mjeseca, uzeli su punu plaću, ali i sve povlastice, poput 1500 kuna paušala, naknade za odvojeni život.

Najkraći mandat u povijesti hrvatske demokracije već su zaboravili. Sada misle na kampanju.

'Narodna koalicija kreće da povuče ovu zemlju prema naprijed nakon 6 mjeseci kaosa', kaže Gordan Maras iz SDP-a.

U ovih šest mjeseci to je izgledalo potpuno kaotično sa razine svih političkih stranaka, zavisnih, nezavisnih, lijevih, desnih, pravih krivih, ali valjda će u idućem mandatu biti bolje', kaže Tomislav Tolušić iz HDZ-a.

Andrej Plenković, novi šef HDZ-a unutarstranačku kampanju privodi kraju. Tko će biti njegovi favoriti na listama za parlamentarne izbore, ne želi otkriti.

'Oni su bili u jednoj blagoj prednosti zato što je HDZ u jednoj konsolidaciji unutarstranačkih izbora, ali to ništa ne znači mi ćemo na izbore izaći vrlo spremni, s ljudima koji će jamčiti provedbu programa. Držim sasvim otvorena vrata za buduću, poslijeizbornu suradnju s Mostom', rekao je Plenković.

Ni s Mostom, ni bez njega - Tihomir Orešković, odlučio je, na izbore ne ide. Mostovi ministri - odluku tek donose.

Za one koji će u izbornu utrku - Platforma 112 postavila je zahtjeve. 'Kakvi su njihovi programi, koji su ljudi koje će predlagati u izvršnu vlast, i na koji način sa kojim sredstvima planiraju provoditi ideje koje bi trebali zastupati sada', rekla je Jelena Berković iz Platforme 112.

Predsjednica će u subotu donijeti odluku o izborima, koja bi na snagu trebala stupiti 1. kolovoza, od kada počinju teći rokovi. Nove zastupnike biramo 11. rujna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene