Obavijesti Video Pretražite Navigacija
važna rasprava

Sabor odlučuje o osnivanju istražnog povjerenstva o EU fondovima: "Afera Softver nas je potaknula"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor ovaj će tjedan raspraviti o oporbenom prijedlogu da se osnuje istražno povjerenstvo koje bi utvrđivalo kako se koriste sredstva iz EU fondova, a razmotrit će i izvješće o reviziji izvršenja državnog proračuna za 2020.

Prijedlog za osnivanje istražnog povjerenstva o raspolaganu EU fondovima, koje je na rasporedu u četvrtak, podnijelo je 22 zastupnika oporbe potaknuto aferom "Softver" i uhićenjem Gabrijele Žalac, bivše ministrice zadužene za EU fondove, te Tomislava Petrica, bivšeg ravnatelja agencije za ugovaranje programa i projekata EU (SAFU).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna vlada je rekla "ne" Odbijeni svi amandmani oporbe na rebalans proračuna: Grmoja tražio subvencije za ljude s Banovine Slika nije dostupna SKANDAL BEZ PRESEDANA Oporba na nogama: "Optužnica protiv četiri bivša člana Vlade znači pad Vlade"

Riječ je o sumnjivom poslu izrade softvera vrijednom 13 milijuna kuna koji je Ministarstvo fondova Europske unije u vrijeme dok mu je na čelu bila Žalac dodijelilo tvrtki sa samo jednim zaposlenim koja je, uz to, dugo bila u blokadi. Otkriveno je i kako je softver koji je ministarstvo platilo 13 milijuna zapravo koštao 2,9 milijuna kuna. Žalac i Petric zbog tog su slučaja pod istragom Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO).

Oporba navodi kako zbog toga, ali i drugih slučajeva za koje treba utvrditi postoje li eventualne nezakonitosti, nedopušteni utjecaji, pogodovanja ili politički pritisci na sustav za povlačenje sredstava iz EU-a.

"Afera Gabrijele Žalac, članice Predsjedništva HDZ-a, i Tomislava Petrica, člana HDZ-a, koji su umjesto za korist građana odlučili europska sredstva iskoristiti za privatan interes, pokazuju da imamo ozbiljan sistemski problem s europskim fondovima", poručio je ranije predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

U HDZ-u ocjenjuju deplasiranim oporbeno dovođenje u pitanje financiranja putem EU fondova, ističući kako već postoje četiri razine kontrole. "Ne vidim razloga da se politika upliće, mi vjerujemo u institucije koje su u sustavu kontrole trošenja sredstava EU fondova", naglasio je HDZ-ov Damir Habijan. Naveo je već postojeću kontrolu na razini ministarstava, zatim Agencije za reviziju sustava provedbe programa Europske unije, revizija Europske komisije i Europski revizorski sud.

Pročitajte i ovo Branko Bačić Dvije godine od potresa Bačićevo obećanje: "Naš zahtjev je da se do kraja godine onima u alternativnom smještaju riješi obnova"

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja SMANJENJE PDV-A Burno u Saboru zbog zviždačice: "Nemate pravo na pljačku, ni vi, a ni Plenković"

U srijedu će Sabor raspraviti o izvješću o reviziji godišnjeg izvještaja o izvršenju državnog proračuna za 2020. godinu. Istog dana će raspravljati i o Zakonu o naseljima koji bi trebao unaprijediti i uskladiti određivanje granica naselja, označavanje imena naselja, ulica i trgova te kućnih brojeva.

Raspravljat će i o izmjenama Zakona o državnoj izmjeri i katastru kojima se planira ukinuti naplata većine stvarnih troškova uporabe podataka i onih za izvatke, ispise, prijepise i potvrde. Prijedlog Hrvatske strategije za vodik do 2050. je na rasporedu u četvrtak, a Izvješće o učincima provedbe Zakona o otocima u 2020. u petak, kada je i glasanje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene