O sudbini Kijeva ovisi budućnost Europe, rekao je premijer Andrej Plenković u Hrvatskom saboru gdje je još jednom najoštrije osudio rusku agresiju. Raspravu prate i ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj Vasilij Kirilič i pripadnici ukrajinske manjine u Hrvatskoj. Zaradili su gromoglasan pljesak zastupnika.


"O sudbini Kijeva ovisi budućnost Europe", istaknuo je Plenković predstavljajući zastupnicima Hrvatskog sabora Izvješće o stanju u Ukrajini.

Zastupnici su u Saboru razvili veliku ukrajinsku zastavu, uz dvije ukrajinske i jednu hrvatsku zastavu na balkonu u sabornici. 

Raspravu u Hrvatskom saboru prate i ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj Vasilij Kirilič i pripadnici ukrajinske manjine u Hrvatskoj. Zaradili su ogroman pljesak saborskih zastupnika.  

"Četvrt stoljeća nakon Domovinskog rata, na europskom tlu ponovno bjesni rat. Na zaprepaštenje cijelog svijeta, već sedmi dan traje ničim izazvana brutalna ruska agresija na Ukrajinu. Rata ovakve siline i ovakvih razmjera u Europi nije bilo punih 77 godina", rekao je.

Upozorio je da "grubo kršenje međunarodnog prava" već sada ima "dalekosežne posljedice na cijeli svijet" i da će ova kriza najvjerojatnije potrajati.

Ponovio je da Hrvatska "najoštrije osuđuje rusku agresiju i daje punu potporu ukrajinskom narodu koji u ovom trenutku još jednom gine za europske vrijednosti". Čestitao je na hrabrosti ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskiju premijeru Denisu Šmihalu, a ukrajinsku vojsku i narod pohvalio za "herojski otpor".

Plenković kaže da je ovo "rat Davida i Golijata, u kojemu Rusija napada po veličini 28 puta manju Ukrajinu" i da je Rusija agresor, a Ukrajina žrtva.

Hrvatska Ukrajini šalje oružje, streljivo i zaštitnu opremu za pješadiju vrijednu 124 milijuna kuna. Europska unija osigurala je pomoć bivšoj sovjetskoj republici od 500 milijuna eura za nabavu zaštitne i vojne opreme.

Rat u Ukrajini traje već sedam dana, više od 600.000 ukrajinskih izbjeglica stiglo je na teritorij EU-a. Na rusko bombardiranje ukrajinskih gradova, svijet odgovara sankcijama Moskvi i slanjem pomoći Ukrajini.

Sabor Sabor Foto: pixell

Ukrajinci neće pognuti glavu

Hrvatski premijer je rekao da je Hrvatska s partnerima u Uniji pokazala odlučnost, solidarnost i jedinstvo te da je ovaj rat utvrdio potrebu za energetskom autonomijom i jačanjem obrambenih sposobnosti.

Istaknuo je da je Hrvatska oduvijek zagovarala europsku perspektivu Ukrajine i podsjetio da je sa Zelenskijem u prosincu u Kijevu potpisao Deklaraciju o toj perspektivi.

Plenković je dodao da ratni prizori u Ukrajini bude sjećanja na Domovinski rat.

"Svi ti prizori nama u Hrvatskoj bude bolna sjećanja na velikosrpsku agresiju Miloševićevog režima i na ratne strahote koje smo proživjeli", rekao je hrvatski premijer.

Čestitao je zastupnicima Hrvatskog sabora na jedinstvu u osudi Rusije, a solidarnosti s Ukrajinom i izrazio zadovoljstvo što su parlamentarna većina i oporba "na istoj strani - pravde i slobode".

Raspravu u Hrvatskom saboru pratili su i ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj Vasilij Kirilič i pripadnici ukrajinske manjine u Hrvatskoj.

"Podržavajući Ukrajinu i poštujući hrabrost Ukrajinaca da ne bježe pred tenkovima, da ne popuštaju pred ucjenama, da ne poginju glavu, da su nadahnuti ljubavi prema domovini kao što su i Hrvati bili u Domovinskom ratu, budimo danas uz Ukrajinu i Ukrajince. Slava Ukrajini", zaključio je svoj govor Plenković uz pljesak okupljenih i ukrajinske zastave u Sabornici.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju