Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sabor: HDZ i SDP apeliraju na branitelje da ne prodaju udjele u Fondu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski zastupnici HDZ-a i SDP-a apelirali su na hrvatske branitelje da dobro promisle hoće li 12. travnja, kada istječe trogodišnji moratorij na raspolaganje udjelima Fonda hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, prodavati te udjele, a sve kako ne bi u pitanje došlo daljnje funkcioniranje Fonda.

Zastupnici HDZ-a i SDP-a su u raspravi o Poslovnom izvješću o radu Fonda u prošloj godini upozorili da, padne li mu vrijednost ispod 50 posto, Fondu prijeti opasnost od likvidacije već u ovoj godini, a što bi se moglo dogoditi odluče li se branitelji odmah raspolagati svojim udjelima.

Pročitajte i ovo Anka Mrak Taritaš statistika iz Sabora Objavljeno tko su najaktivniji zastupnici, a tko nije progovorio ni riječ Slika nije dostupna Pametne riječi premijera 'Po prvi puta Hrvatska može raditi isključivo za sebe i to treba iskoristiti'

Usuglasili su se kako braniteljima treba dati do znanja da je zadržavanje svojih udjela u Fondu za njih dugoročno isplativije, nego da svoje udjele prodaju i tako onemoguće daljnji rast vrijednosti Fonda i njegove imovine, ali i uzrokuju gašenje Zaklade i Fonda za stipendiranje branitelja.

Naime, prema Izvješću, Fond je krajem prošle godine raspolagao imovinom od 4,3 milijarde kuna, što u odnosu na kraj 2006., znači porast za 43,8 posto, ili, u nominalnom iznosu, 1,3 milijardu kuna. Najveći dio imovine, gotovo 93 posto, odnosi se na dionice Ine i HT-a, 2,5 posto su državne obveznice, a 4,5 posto depoziti u bankama.

Krešimir Ćosić (HDZ) predložio je donošenje komunikacijske strategije kojom bi se braniteljima olakšala odluka što s udjelima iz Fonda, odnosno poručilo im se da bi zadržavanje tih udjela za njih bilo dugoročno puno korisnije.

Ante Kotromanović (SDP) smatra, pak, da Upravni odbor Fonda treba angažirati stručnjake koji bi pomogli definiranju budućeg ustroja Fonda, a mišljenja je da bi za daljnje funkcioniranje Fonda bilo najbolje da izađe na financijsko tržište, te razvojno djeluje kroz investiranje u gospodarske projekte.

Iako su se usuglasili oko potrebe da Fond nastavi s radom i poveća svoju i vrijednost braniteljskih udjela, HDZ-ovi i SDP-ovi zastupnici ponovno su se razišli u stavovima oko Registra hrvatskih branitelja.

Tomislav Ivić je u ime Kluba HDZ-a čestitao resornoj ministrici Jadranki Kosor i njezinom ministarstvu na "uspješno završenom nezahvalnom poslu" oko izrade Registra, "od čega su prijašnje vlade dizale ruke i često se to pitanje politički instrumentaliziralo".

No, SDP-ovci su mu replicirali da izrada Registra još nije gotova, da još puno branitelja čeka na rješavanje svoga statusa, ponavljajući svoje kritike kako je bodovanje branitelja nepravedno, te da je Registar branitelja nužno objaviti u javnosti.

Državni tajnik u Ministarstvu branitelja Krunoslav Mesarić u završnom je obraćanju ponovio stav svoga Ministarstva kako je Registar branitelja u ovom trenutku nemoguće objaviti.

Sabor je zaključio današnje i ovotjedno zasjedanje, a sjednicu nastavlja idući tjedan, u srijedu, kada će, na zahtjev SDP-a, raspravljati o Vladinom izvješću o aktivnostima vezanima uz pregovore s EU i sa ZERP-om.

Predsjednik Sabora Luka Bebić izvijestio je zastupnike da će ta rasprava početi u 15 sati, zbog prijepodnevnih obveza premijera Ive Sanadera uslijed stranih posjeta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene