Pivo (Foto: Zarko Basic/PIXSELL)
Pivo (Foto: Zarko Basic/PIXSELL) Foto: Zarko Basic/PIXSELL

S polica trgovina u Hrvatskoj, ali i u još sedam zemalja njemački proizvođač povlači pivo. Naime, u njemu je utvrđena prisutnost spoja koji predstavlja ozbiljan rizik za zdravlje.


Nakon što je u njihovu proizvodu pronađen nitrozamin, njemački je proizvođač odlučio povuči pivo s osam svjetskih tržišta. Među njima je i Hrvatska.

Vezani članci Ilustracija Oglasila se IKEA: Za kupce ima važnu obavijest te ih poziva da se jave Začini, ilustracija Sve na jednome mjestu: Pogledajte koji su sve proizvodi u zadnje vrijeme povučeni s polica trgovina

Nitrozamini su spojevi koji su oko 90 % kancerogeni. Aktiviraju se biotransformacijom u organizmu čovjeka. Posebno su djelotvorni kada se apsorbiraju kroz duži period u malim dozama.

Pivo s tržišta povlači sam proizvođač. Nije objavljeno o kojem se pivu i proizvođaču radi. Zatražili smo odgovore od Državnog inspektorata, objavit ćemo ih čim ih dobijemo.

Kako doznajemo inspekcijski nadzor o ovoj prijavi RASFF-a je još u tijeku. Naime, kada oni objave da se na području EU povlači s tržišta određeni proizvod kod nas kreće inspekcijski nadzor kako bi se utvrdilo ima li tog proizvoda na našem tržištu.

Postoji mogućnost da je proizvod proizvođač povukao i prije same distribucije u Hrvatsku iako je bio namjenjen i našem tržištu. Odmah po završetku nadzora, ukoliko je proizvod otkriven na našem tržištu i štetan je za zdravlje, kreće službena objava na stranicama Državnog inspektorata i Agencije za poljoprivredu i hranu, kada se objavljuje i sami LOT proizvoda, kao i naziv.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju