Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kapaciteti se već pune

Slavonski voćari i povrtlari došli na svoje: S radom krenuo dugoočekivani distribucijski centar

Aktualno Galerija RDC počeo s radom - 6 RDC počeo s radom - 6 Foto: DNEVNIK.hr RDC počeo s radom - 5 RDC počeo s radom - 5 Foto: DNEVNIK.hr RDC počeo s radom - 4 RDC počeo s radom - 4 Foto: DNEVNIK.hr RDC počeo s radom - 3 RDC počeo s radom - 3 Foto: DNEVNIK.hr +2 RDC počeo s radom - 2 Galerija 1/7 >>
Slavonski voćari i povrtlari dočekali su skladištenje svoje robe u hladnjači. Naime, s radom je krenuo dugoočekivani Regionalni distribucijski centar za voće i povrće.

Da bi svježe ubrana jabuka ostala vrhunske kvalitete, mora se što prije dovesti u hladnjaču, a nova hladnjača Regionalnog distribucijskog centra (RDC) ima kapacitet od 3228 tona s pogonom za sortiranje, pakiranje i distribuciju.

Osim toga, ima 23 komore koje trenutačno koristi 10 kooperanata. Jedan od njih je i Miroslav Kolić, koji ima 80 hektara jabuka.

"Godišnje proizvedemo od dvije do tri tisuće tona, ali svake se godine prinos povećava. Nasadi su sve stariji, veći te tako i urod bude sve veći", rekao je te dodao da zbog toga skladištenje jabuka puno znači.

Pročitajte i ovo Zlostavljanje konja Podnesena prijava Zna se tko je brutalno prebio konja: "Redovito se iživljava na životinjama i hvali na društenim mrežama"

"Nešto više od 1250 tona robe smo primili i stavili u skladištenje, tako da stvarno iznad naših očekivanja", istaknuo je Alen Mamić, direktor RDC-a.

Iz županije, ali i Ministarstva poljoprivrede kažu na ovome neće stati i da će ovakvih projekata biti još.

"Ako se želimo baviti voćarstvom i povrtlarstvom, bit konkurentni, ako želimo imati svoje voćare, onda moramo imati ovakve distribucijske centre koji će podizati konkurentnost proizvoda", rekao je osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Pročitajte i ovo Igor Matovič i Robert Kalinak burna konferencija za medije VIDEO Poletjele šake i uvrede: Sukobili se bivši premijer i bivši ministar, razdvajala ih policija

S nekadašnjih 100.000 hektara proizvodnje jabuke, pali smo na 65.000 baš zbog nedostatka skladištenja u hladnjačama, ali i uvoza.

"Mi smo ušli u EU, mi se s tim moramo boriti. Mi se držimo, ne damo se, ali poručujem i kupcima i otkupljivačima da na prvom mjestu bude naša jabuka", napomenuo je Kolić.

Svi se nadaju da će ovakvi projekti oporaviti voćarsku i povrtlarsku proizvodnju na istoku zemlje.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene