Obavijesti Video Pretražite Navigacija
počinje izgradnja regionalne hladnjače

Investicija od 80 milijuna kuna: Slavoncima napokon ispunjavaju davno dano obećanje

Regionalna hladanjača koja će se graditi u Slavoniji - 1
Regionalna hladanjača koja će se graditi u Slavoniji - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Regionalna hladanjača koja će se graditi u Slavoniji - 1 Regionalna hladanjača koja će se graditi u Slavoniji - 1 Foto: DNEVNIK.hr Regionalna hladanjača koja će se graditi u Slavoniji - 2 Regionalna hladanjača koja će se graditi u Slavoniji - 2 Foto: DNEVNIK.hr Jabuke, ilustracija Jabuke, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr +0 Uvoz i izvoz jabuka Galerija 1/4 >>
Sezona je berbe jabuka. Ove se godine očekuje urod od 55.000 tona, što je manje nego prošle godine i upola manje nego 2014. ili 2015. Proizvodnja jabuka desetkovana je zbog nestabilnog tržišta i nedostatka hladnjača. Davno dano obećanje konačno stiže u Osječko-baranjsku županiju.

Svoj urod Stjepan će razvesti po Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Pada cijena šećera - 1 Dobre vijesti U moru porasta cijena, jedan proizvod uskoro bi mogao pojeftiniti: "Cijena tone na europskom tržištu pala je s 1000 na 800 eura" Cijene maslaca i pšenice Skuplje u sezoni Hrvati 250 grama ove zlatne namirnice plaćaju gotovo kao Europljani kilogram: "Stvarno ne znam što bih rekla na to"

"Vozim sve na more, većinu toga. Dolazim tamo kombijem, gdje me čekaju već palete koje su dostavljene, i to odrađujem 5-6 puta godišnje", govori proizvođač voća i povrća Stjepan Dumančić.

Prodaja po otkupnim cijenama bila je neisplativa, pa je dio voćnjaka iskrčio i okrenuo se dodatnim izvorima zarade.

"Imao sam prije 5 hektara, sad sam recimo na 3 hektara. Još smo posadili i jagode, papriku i paradajz i to kuham, dakle radim i pekmeze", priča Stjepan.

Hrvatski voćari snalaze se na različite načine. Neki, kao Milica Jakobović, otvaraju prodajno mjesto u voćnjaku. Nedavno je u Đakovu održana javna berba u kojoj su za 3 kune kupci sami brali jabuke. Nakon dugogodišnjih obećanja, konačno počinje izgradnja regionalne hladnjače.

"Imamo spremno za objaviti javnu nabavu za najboljeg i najpovoljnijeg izvođača radova i započinjemo sa izgradnjom Regionalno distribucijskog centra za voće i povrće", najavljuje osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Investicija od 80 milijuna kuna sufinancirat će se iz europskih fondova.

"Ukupno ćemo imati 23 rashladne komore, i to s ULO režimom i s dinamičkom atmosferom", kaže Silva Wendling, pročelnica Ureda za poljoprivedu.

Proizvodnja jabuka posljednjih je godina desetkovana. Lani smo ubrali svega 60-ak tisuća tona, što je gotovo upola manje nego 2014. Izvezli smo 20-ak tisuća tona, što je porast, no već u prva četiri mjeseca ove godine uvezli smo više jabuka nego cijele 2019. godine.

"Kad jabuke ima u većim količinama, zaista je cijena katastrofa. Za to bi stvarno hladnjača jako, jako puno pomogla", smatra Milica Jakobović.

"Potrune toga, bez daljnjega, doista. E, sad, da vi imate neki odgovarajući objekt u kojem ćete svoje jabuke skladištiti, pa ćete i nju s vremenom vaditi, onda bi bila i veća cijena", objašnjava proizvođačica Snježana Borbaš.

Hrvatska do 2023. godine planira izgraditi ukupno 20 skladišno-distribucijskih centara, zasad sve kasni zbog koronakrize.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene