Obavijesti Video Pretražite Navigacija
vraća se optimizam?

Nekad osiromašeni, sada bilježe pozitivne trendove: "Ovo je tek zahuktavanje"

Aktualno Galerija Slavonska polja Slavonska polja Foto: DNEVNIK.hr Osijek Osijek Foto: DNEVNIK.hr Đakovo Đakovo Foto: DNEVNIK.hr +0 Andrej Plenković Galerija 1/4 >>
Osječko-baranjska županija slavi svoj dan. Nekad uspješan dio Hrvatske, osiromašen ratom i u novije doba iseljavanjem, ipak bilježi pozitivne trendove. Rastu gospodarstvo, prosječna plaća, otvaraju se novi obrti i tvrtke.

Osječko-baranjska županija slavi svoj dan. Nekad uspješan dio Hrvatske, osiromašen ratom i u novije doba iseljavanjem, ipak bilježi pozitivne trendove. Županija osvaja turizmom. Jedna od nacionalnih nagrada stigla je na imanje Srđana Lackovića. 

"Ljudi nas stvarno prepoznaju, ne samo iz Hrvatske nego iz cijelog svijeta. Ja mislim da je ovo tek neko zahuktavanje", poručuje. 

Od seoskog turizma u Bilju živi cijela Srđanova obitelj.

"Ima budućnosti, Slavonija i Baranja je otvorena za puno ideja, puno se toga već i radi, puno se i planira", kaže. 

Ulaže se i u poljoprivredu. Šest sustava za navodnjavanje se gradi, deset ih je u pripremi. Sa svečane sjednice u povodu Dana županije, na koju su stigli premijer i ministri, optimistične poruke.

Uzlazna putanja

"Županija koja je u ovom trenutku u uzlaznoj putanji apsolutno u svim segmentima rada, funkcioniranja i djelovanja naše zajednice i kad govorim i o demografiji koja nije bajna, nije krasna, ali oporavljamo se demografski", kaže župan Ivan Anušić. 

"Ono što me posebno razveselilo je to kada su mi naše tete odgojiteljice na završnoj priredbi ispraćaja naših malih maturanata, odnosno djece u vrtićima, rekle da je upisan prekomjeran broj djece", kaže načelnik općine Bizovac Srećko Vuković. 

Županijski proračun u šest godina povećao se tri i pol puta i iznosi rekordnih milijardu i 900 milijuna kuna. Iako se politički često ne slažu, premijer župana danas hvali.

"Mislim da se napredak i iskorak vide u svim poljima", napominje premijer Andrej Plenković. 

Među najvećim investicijama su izgradnja Regionalno-distribucijskog centra, Gospodarskog centra, autoceste na koridoru VC.

Želje stanovnika 

Građani imaju svoj popis želja."Najbitnije je osigurati radna mjesta", kaže Dragica iz Osijeka. 

"Dobro je da se gradi obilaznica", kaže Branka iz Osijeka. 

Pročitajte i ovo Požeško-slavonska županija - Ilustracija - 10 povodom dana državnosti Život u Hrvatskoj: "Ima nas nekih 13 koji živimo na selu. Moj sin je upravo jučer otišao za Austriju, tako da jedan manje..."

Raste i standard, ali ne kao u najrazvijenijem Zagrebu, pa Zvonko s osječke tržnice još ne zarađuje više.

Pročitajte i ovo PR Kviz-metoda RIJEŠITE KVIZ: Jeste li urbani ili ruralni turist?

"Najviše se troši na telefone i automobile, onda možda dolazi hrana i odijevanje", kaže Zvonko Marić, prodavač na tržnici. Vjetar u leđa očekuje se od europskih projekata, čija je vrijednost 7 milijardi i 200 milijuna kuna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene