Dolaskom proljeća počela je i sezona motociklista. S obzirom na to da su motociklisti jedna od najranjivijih skupina u prometu, provjerili smo zakone i policijske upute kojih bi se oni trebali pridržavati.

Galerija


Prve sunčeve zrake na cestu su izmamile mnoge motoriste. Brzi i izloženi, motoristi su u prometu iznimno ranjivi. Prošle godine sudjelovali su u 2.526 nesreća, u kojima je poginulo 50 osoba.

Vezani članci Snijeg na autocesti A6 (Foto: screensot/HAK) Ne idite na put bez zimske opreme! U gorju pada snijeg, uz obalu puše olujna bura Biker i terenac (Foto: Screenshot/Imgur) Najgora vrsta vozača! Pokušao se izmigoljiti iz gužve pa dobio što je zaslužio

"Najčešća greška koju rade motoristi je kretanje prevelikim brzinama", rekao je Darko Grac iz Službe za sigurnost prometa na cestama.

Prvo i osnovno pravilo sigurnosti na motoru je nošenje zaštitne kacige. Osim što je spasila nebrojne živote, kazna za vožnju bez nje je 1.000 kuna.

Preporuka je svakako i zaštitna odjeća. Osim što štiti tijelo od vjetra, ona pruža zaštitu mjesta gdje tijelo najviše strada u slučaju nesreće. Također, za razliku od automobila, kratka svjetla na motorima moraju biti upaljena cijelu godinu.

Već treću godinu na cestu s motoristima izlazi i ekipa pilot projekta hitne pomoći. U njihovu slučaju brzina spašava živote.

"Mi smo za oko 50 posto skratili vrijeme dolaska u odnosu na kombi Hitne pomoći", rekao je Branimir Bauer, tehničar u Hitnoj medicinskoj pomoći Zagreb.

Od svih pravila, najvažnije je zapamtiti da je odgovornost u prometu podijeljena na sve koji u njemu sudjeluju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr