Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Slavonskome je Brodu održana sjednica županijskoga stožera zaštite i spašavanja koju je zbog 'zabrinjavajućih podataka o onečišćenju zraka sumporovodikom' iz bosanskobrodske rafinerije nafte sazvao brodsko-posavski župan Danijel Marušić.


Nakon analize podataka, koji pokazuju višekratna prekoračenja graničnih i dopustivih vrijednosti sumporovodika u prošloj, prvim danima ove godine, te prvi put u siječnju i prekoračenjima graničnih vrijednosti sumpornim dioksidom, stožer je u zaključcima ponovno pozvao mjerodavna državna tijela i ministarstva da suradnjom sa susjednom Bosnom i Hercegovinom žurnije rješavaju taj problem.

Vezani članci Slika nije dostupna Brođani proživljavaju do sada nezabilježeno zagađenje sumporovodikom Slika nije dostupna Rekordno zagađenje u Sl. Brodu: Rafinerija priznala 'mali problem'

Župan Danijel Marušić podsjetio je da je pozvao i načelnika brodske općine u Republici Srpskoj da u okviru svojih ovlasti pomogne u zaštiti zdravlje i drugih i svojih sugrađana, koji nisu pošteđeni utjecaja opasnih plinova iz brodske rafinerije.

Budući da je rafinerija u ruskom vlasništvu, stožer drži kako se preko ruskog veleposlanstva treba obratiti i nadležnim tjelima Ruske Federacije i upozoriti vlasnika rafinerije na sve posljedice od ispušnih plinova iz te tvrtke. Također ih valja upozoriti da spomenuti propusti nisu preporuke za ulazak ruskog kapitala ni u Europsku uniju, ni u Hrvatske, koja je već na pragu ulaska u EU, dodaje se.

Svi bitni podatci iz jednogodišnjeg mjerenja kakvoće zraka u Slavonskome Brodu, koje osim sumporovodika uključuje i druge štetne plinove i lebdeće čestice, trebali bi se znati do kraja mjeseca.

MVPEI od BiH traži rješavanje problema onečišćenja u Slavonskom Brodu

Slijedom informacija o ponovnom onečišćenju zraka u Slavonskom Brodu, nastalom zbog proizvodnje u rafineriji nafte u Bosanskom Brodu ravnatelj Uprave za susjedne zemlje i jugoistočnu Europu Davor Vidiš pozvao je danas u Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija veleposlanika Bosne i Hercegovine Vladimira Raspudića te zatražio da susjedna država što prije riješi taj problem, priopćeno je iz MVPEI-a.

Izvijestio ga je pritom kako je tijekom ovog tjedna Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija primilo na znanje dopis gradskih vlasti Slavonskog Broda, te je informirano i od strane Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, kao nadležnog tijela za ovu problematiku, o ponovnim prekoračenjima graničnih i tolerantnih vrijednosti za sumporovodik, navodi se u priopćenju.

Također je izvješteno o potrebi poduzimanja mjera radi ublažavanja učinaka prijenosa onečišćenja, kao i sprječavanja i smanjenja prekomjernog zagađenja zraka na području Slavonskog Broda. U tom kontekstu ravnatelj Vidiš zatražio je od nadležnih institucija Bosne i Hercegovine žurno djelovanje u cilju što skorijeg rješavanja ovog problema te ukazao na potrebu postupanja u skladu s međunarodnim konvencijama o zaštiti okoliša.

MVPEI će i dalje intenzivirati diplomatske kontakte s predstavnicima nadležnih institucija BiH radi dobivanja najnovijih informacija o planovima aktivnosti u području zaštite okoliša, rekonstrukciji i modernizaciji rada rafinerije u Bosanskom Brodu, te poduzetim aktivnostima u svezi sa smanjenjem onečišćenja, pa tako i štetnog utjecaja na zdravlje ljudi i ekosustav i u Republici Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini. (Hina)