Denis Lončar prepoznao je potencijal svog rodnog mjesta. Dolina rijeke Gacke prije četiri godine postala je uspješna turistička destinacija zahvaljujući njegovoj ideji i ulaganju u aktivni turizam. Turistička agencija Velebit aktivnosti zapošljava tri zaposlenika i ovim je obiteljima omogućila da rade sedam mjeseci, a od toga žive cijelu godinu.

Galerija


 

U dobi od 35 godina, Denis Lončar odlučio je dati otkaz na poslu i pokrenuti vlastiti biznis.

„Radio sam neke druge poslove i kada sam napunio 35 godinu života, pomislio sam 'radim ono što ne volim'. To je bila prekretnica, odlučio sam se i za sada dobro izgleda“, kaže Denis Lončar.

Denis Lončar
Aktivan turizm u dolini Gacke Foto: Nova Studio

Denis je studirao na Fakultetu za hotelski i turistički menadžment. Kombinacija stečenog obrazovanja i ljubav prema mjestu u kojem živi bila je idealna podloga za pokretanje aktivnog turizma u dolini Gacke.

Vožnja kajacima, bicikliranje i vožnja quadovima ponuda je koja mu već četvrtu godinu zaredom ide sve bolje. Iako na ovaj posao utječu i vremenske neprilike, Denis kaže kako svaka sezona traje sve duže. Zapošljava još dvije osobe koje također, kao i on, rade punim intenzitetom sedam mjeseci, a mogu si priuštiti plaću za cijelu godinu.

Denis Lončar
Ponuda uključuje vožnju kajacima, bicikliranje i vožnju quadovima Foto: Nova Studio

U početku su mu mnogi govorili da je njegov potez smiješan i da neće uspjeti, međutim Denis je vjerovao u svoju ideju, prepoznao je pravi trenutak i upisao se u 'Dnevnik uspješnih'.

„Kad se čovjek trudi, kad ima ideju i pokušava, to se isplati. To su prepoznale i institucije i za razvitak ove destinacije ponudile svoju pomoć.“

U svojim poduzetničkim počecima Denis je iskoristio potporu za samozapošljavanje. S obzirom da u to vrijeme u Gackoj dolini nitko nije nudio vožnju quadom, Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) prepoznala je projekt i iskoristio je njihov kredit s 2 % kamate. Iako je tada tek počinjao i nije imao svoja sredstva, dobra ideja i kvalitetan poslovni plan uz odgovarajuće instrumente osiguranja - bili su dovoljni za realizaciju kredita po HBOR-ovu programu ''Početnici''.

Denis Lončar
Ponuda uključuje vožnju kajacima, bicikliranje i vožnju quadovima Foto: Nova Studio

Kao i na svakom poduzetničkom putu, Denis i njegov tim susreću se s izazovima privatnog poslovanja. Međutim, ističe: „Najveći su optimizam i motivacija za rad gosti koji ovdje dolaze. Oni su na godišnjem odmoru i svoju pozitivnu energiju prenose na nas. Tako nam je lakše odraditi posao“, kaže Denis.

 

Vezani članci Knjige neće tako lako izumrijeti ''Zbog njih knjige žive": Posjetili smo mjesto zbog kojeg sudimo knjigu po koricama Istralandia - 3 Vlasnik Istralandije: "Osluškivao sam tržište, znao što nedostaje Istri i uspio"