Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vratile se maske

Splićani se guše u prašini hotela Marjan: "Mislila sam da je snijeg kako je bio bijel balkon"

Aktualno Galerija Ivan Kaštelan, reporter Nove TV Ivan Kaštelan, reporter Nove TV Foto: DNEVNIK.hr Vinko Šago Vinko Šago Foto: DNEVNIK.hr Vinko Šago i Ivan Kaštelan Vinko Šago i Ivan Kaštelan Foto: DNEVNIK.hr Rušenje hotela dio Splita zatrpalo u prašinu - 1 Rušenje hotela dio Splita zatrpalo u prašinu - 1 Foto: DNEVNIK.hr +3 Rušenje hotela dio Splita zatrpalo u prašinu - 2 Galerija 1/8 >>
Investitor u splitski hotel Marjan odlučio ga je srušiti do temelja kako bi izgradio novi hotel visoke kategorije, no susjedi se žale zbog prašine i ugrožene kvalitete života.

Kako bi u budućnosti ponudio komfor najviše kategorije, investitor u splitski hotel Marjan odlučio ga je srušiti do temelja i sagraditi novi. Uklanjanje stotina tona armiranog betona ide otežano, a susjedi zbog prašine tvrde kako im je već mjesecima ozbiljno ugrožena kvaliteta života.

Rušenje hotela, koji je šest desetljeća dominirao vizurom Splita, privodi se kraju. Teren za najveću investiciju u domaćem turizmu priprema se u oblaku prašine.

Pročitajte i ovo Ilustracija I to je moguće Netko u Bjelovaru nije pogodio niti jedan broj, ali listić mu je ipak donio popriličan iznos

"Oni nešto poljevaju, ali to je malo. Čekam pet sati popodne da prestanu s radom da bi eventualno otvorila prozor. Ali kad puše onda vam sva ta prašina s ceste dolazi u stan", tvrdi Dino, koji stanuje nekoliko metara od mjesta gdje se izvode radovi.

Slične probleme imaju svi u blizini.

"Mogao bi ja svaki dan pola škovacere nametnit, ali što reći? Mora se raditi jer nema nam druge", tvrdi Ivica.

"Mislila sam da je snijeg kako je bio bijel balkon, a o prozorima da ne govorim. To traje dosta već, napravili su neku pauzu, valjda nisu imali koncepciju kako će to rješiti, ali sad je krenulo, sad će valjda biti uskoro gotovo", ispričala je Dunja reporteru Ivanu Kaštelanu za Dnevnik Nove TV.

Investitor se pravda, Splićani podijeljeni

Investitori uvjeravaju, drugog načina uklanjanja nije bilo.

Pročitajte i ovo Koliko stoji obavezni vojni rok? - 5 Nove brige za vlast Koliko će koštati vojni rok? Ovo su prve brojke: "Ljude ne možete s takvim plaćama zadržati u sustavu"

"Između ostalog smo razmatrali miniranje, međutim ovo smo uzeli kao najoptimalniju opciju za rušenje, obzirom da ima najmanje učinka na okolne objekte. Naravno postoji problem prašine i ja ovim putem koristim priliku da se zahvalim svim Splićankama i Splićanima, pogotovo onima koji gravitiraju tom području na razumijevanju", kaže Armando Vičić, predsjednik uprave tvrtke investitora.

Objekt je ovo koji je u Splitu oduvijek izazivao raspravu. Mišljenja o njemu su različita.

"Ovo je komunističko ludilo napravilo tako da se skrene težište sa svetog Duje na ovo smeće. Jedva čekam da nestane", rekao je mještanin Dane.

"Drug Tito napravio je šezdesete godine, ja sam gledao. U 12 mjeseci, dvadeset četiri sata se radilo pod reflektorima, drug Tito je bio gospodin", tvrdi Davor.

Pročitajte i ovo Mreža mladih traži ocjenu ustavnosti - 2 Uz podršku oporbenih zastupnika Mreža mladih ide na Ustavni sud: "Bez stranačke iskaznice mladi nemaju pravo da se njihov glas čuje"

Za hotel je i Željko Kerum imao velike planove, no oni se nikada nisu ostvarili, ali njegovo poslovno carstvo zbog dugova prema bankama urušilo se upravo na ovom mjestu.

Vijećnici će uskoro odlučivati o tome hoće li dopustiti radove u ljetnim mjesecima. Jer ambiciozni plan je da prvi gosti u novi Marjan uđu već u sezoni 2026. godine.

"Zbog prašine nosimo maske"

Dvije velike dizalice prestale su s lomljenjem betona, ali tijekom dana oblak prašine prekrivao je ovaj dio Splita. To je problematično jer gradilište od prvih stambenih objekata dijeli tek jedna uska cesta.

Iz Grada su za Dnevnik Nove TV potvrdili da su komunalni redari bili u petak na terenu, investitoru nisu izdali kaznu već je pao usmeni dogovor da će radovi stati dok traje jako jugo. 

Pročitajte i ovo Sigurnosne provjere - 2 Upiru prstom u druge Kontroverza oko provjere sigurnosti Ivana Turudića: Tko može naručiti provjeru kad nitko nije ovlašten?

Načinom na koji je reagirao Grad nije zadovoljan mještanin Vinko Šago.

"Ne mogu biti zadovoljan. Trebali ste doći koji dan ovdje kad su bili radovi. Izgledalo je kao da smo u Gazi. Svi iz kvarta nosimo maske, nemoguća je bila situacija što se tiče rada", rekao je.

On u blizini ima i poslovni prostor, a rušenje hotela utjecalo je na njegovo poslovanje i nanijelo mu štetu.

"Naravno da imam štetu. Kad bi mi čovjek došao s motorom morao bi ga odma u roku od 10 sekundi staviti na servis. Ljudi inače uopće ne bi dolazili, koliko je bilo prašine po glavi, robi, motoru, po svemu", tvrdi Šago.

Pročitajte i ovo Prosvjed oporbe na Markovom trgu - 4 Subotnji prosvjed Oporba se priprema za veliki prosvjed: "Ugledali su se na organiziranje prosvjeda kao Vučić u Srbiji, nadam se da će im dati sendvič da ne budu gladni"

Stanovnici su primorani nositi maske kako bi se zaštitili od prašine.

"Nije se moglo ići do malog dućana koji nam je tu blizu. Za do njega doći trebali bi staviti masku. Pogledajte tu ispred koliko tu na podu ima zemlje i svega", rekao je.

Kao i ostali, Šago se nada kako je najgori dio rušenja prošao te da će se uskoro vratiti svom normalnom životu.

"Mislim da će od sada biti puno manje. Danas je bio najgori dan, nadam se da će se dalje to moći izdržati", zaključio je.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene