Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kad se riješimo korone

U neobičnim uvjetima Split je proslavio blagdan Sv. Dujma: "Već sljedeća Sudamja bit će puna žara i puna veselja"

Crkva svetog Dujma
Crkva svetog Dujma DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Crkva svetog Dujma Crkva svetog Dujma Foto: DNEVNIK.hr Marin Barišić Marin Barišić Foto: DNEVNIK.hr Andro Krstulović Opara Andro Krstulović Opara Foto: DNEVNIK.hr Ivan Kaštelan Ivan Kaštelan Foto: DNEVNIK.hr +0 Online zbor Galerija 1/5 >>
U neobičnim uvjetima Split je danas proslavio Dan Grada i Blagdan Sv. Dujma.

Iznova postavljena i uštimana stara zvona, označila su početak ovogodišnje proslave Svetog Duje. Da se Dujma mora časno poštovati i slaviti, stoji u Statutu Grada Splita iz 1312. godine. Ovog puta na način prikladan epidemiji koronavirusa.

Pročitajte i ovo Željka Karin, ravnateljica NZJZ SDŽ Nitko ih ni ne sprječava Mjere za Torcidu ne vrijede? Mimohod za Vukovar nisu prijavili, nisu se baš nosile ni maske, a svi nadležni peru ruke Veselin Škrabić, predstojnik Klinike za dječje bolesti KBC-a Split Imala astmu Liječnici KBC-a Split o slučaju preminule maturantice: "Vjerojatno je do smrti došlo zbog kroničnih bolesti uz COVID"

Moći sveca nisu pronesene ulicama grada. Zaštitnika Splita slavilo se uz fizičku distancu unutar i ispred katedrale.

"Siguran sam da će već sljedeća Sudamja biti puna žara i puna veselja kao i dosadašnje, jer ćemo znati što imamo kad nemamo, i što nemamo kad imamo", rekao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara

U neobična vremena, drugačiji i svjetovni dio fešte. Bez podjele hrane, koncerta i vatrometa. Ni pronašlo se načina za poštovanje barem dijela tradicije. Drvene ptice klepetuše izvukle su se iz ormara, a ni šetnju gradom Splićanima danas nije bilo moguće ograničiti. Na ribarnici se igralo za više kilograma oborite ribe. A u čast nebeskog zaštitnika, operni prvaci songove iz Splitskog akvarela zapjevali su putem interneta.

Različita su razmišljanja Splićana o ovogodišnjoj proslavi. Dijelu nedostaje gužva i šušur koji inače prate Sudamju, a neki misle da upravo ovakva skromna proslava puno bolje priliči proslavi Svetog Duje.

Održano je pet misnih slavlja u katedrala za po 50-ak vjernika, a ostali su mise pratili putem interneta. No usprkos svemu danas u Splitu nije nedostajalo dobrog raspoloženja.

Da je proslava svetog Duje uobičajena održao bi se veliki koncert na Rivi.

Ove godine Splitom je kružio autobus s otvorenim krovom na kojem je nastupao bend, i na taj način pjesma je građanima došla pod prozor.

Al nek se mi rješimo epidemije koronavirusa, bit će vremena i za koncerte i za feštu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene