Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Puntarska draga svima nam draga

Na dnu Jadrana pronašli čak i škrinju za zamrzavanje: ''Sve te štetne tvari ne nestaju. One se vraćaju u ishranu čovjeka''

Aktualno Galerija Smeće koje su izvukli ronioci - 1 Smeće koje su izvukli ronioci - 1 Foto: DNEVNIK.hr Smeće koje su izvukli ronioci - 2 Smeće koje su izvukli ronioci - 2 Foto: DNEVNIK.hr Smeće koje su izvukli ronioci - 3 Smeće koje su izvukli ronioci - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ronioci Galerija 1/4 >>
Deseci tona otpada svake se godine uklone s Jadranskog podmorja. Stručnjaci zbog toga upozoravaju da čuvajući more čuvamo i sami sebe.

Velika škrinja za zamrzavanje jučer je bio najveći ulov ronilaca koji su čistili puntarsko podmorje. "Izgleda da je stvar navike. Ljudi bacaju jer ne vide kada bace, a mi stvarno uvijek dosta toga izvadimo", rekao je Braco, ronilac iz Duge Rese.

Inače, "Puntarska draga svima nam draga", tradicionalna je edukativno-ekološka akcija čišćenja podmorja i plaža, koja je i ove godine okupila brojne zaljubljenike u more, podmorje i čist okoliš.

U Jadranu je sve manje otpada, ali je i manje autohtonih riba. Zagrijavanje mora, ispuštanje balastnih tvari iz velikih brodova, betonizacija, kao i otpad, utječu na trajne promjene u moru.

"Jedan od velikih problema je betonizacija obale, uništavanje prirodnih staništa i stvaranje novih umjetnih. Po mom mišljenju, najveći problem je plastika", rekao je Davor Lučid, profesor Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku.

Čuvajući zdravlje mora, podsjećaju stručnjaci, zapravo čuvamo sebe.

"Sve te štetne tvari ne nestaju. One su u morskom okolišu i one se kroz trofičke razine, kroz hranidbene lance, vraćaju u ishranu čovjeka" rekla je Milvana Arko-Pijevac, biologinja Prirodoslovnog muzeja Rijeka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna IZVJEŠĆE EUROPSKE AGENCIJE ZA OKOLIŠ Iako je karantena poboljšala situaciju, jedan je hrvatski grad treći najgori u Europi po kvaliteti zraka

Pročitajte i ovo Ivana Ćubelić PODNESENA KAZNENA PRIJAVA Stanovnici Vranjica bore se za život i zdravlje: ''Inspekcije ne reagiraju, jednostavno nas samo odbiju..."

Jadransko je more vrlo osjetljivo jer je riječ o poluzatvorenom moru.

"Ako su zdravi eko sustavi, bit će zdrave i životinje i ljudi. Promjene u eko sustavu imaju svoju uvijek reperkusiju i na sve ostale žive organizme", rekao je Tomislav Šarid, izvanredni profesor Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru.

Uživanje u plodovima i ljepotama Jadranskoga mora stoga uvelike ovisi o ljudskim aktivnostima.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene