Prvi digitalni popis stanovništva, "bez papira", u Hrvatskoj počinje u ponedjeljak 13. rujna od kada se građani mogu samopisati putem sustav e-Građani, a u drugoj fazi, od 27. runja na teren izlaze popisivači koji će putem osobnog intervjua popisati one koji se nisu samostalno popisali.


Sve je spremno za popis stanovništva, kazala je ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković u razgovoru s Ivanom Brkić Tomljenović u Dnevniku Nove TV i dodala da se nada da neće biti pada sustava.

Elektronskim putem moći će se popisati oko milijun i 400 tisuća građana koliko ih se do sada prijavilo u sustav e-građanin. Za to će imati dva tjedna. Od 27. rujna do 17. listopada trajat će terensko popisivanje građana.

Ukoliko posjedujete jednu od vjerodajnica kojom pristupate sustavu e-građani možete se popisati elektronski. Za to će vam trebati 20-ak minuta.

Upitnik je sastavljen od tri dijela - osobe, kućanstva i stanovi - ukupno je 60 pitanja i još stotinjak potpitanja. ''Dozvolili smo da je jedan član kućanstva koji ima vjerodajnicu dovoljan da popiše sve ukućane'', pojasnila je Brković.

Ako, primjerice, baka živi u susjednoj kući, možete popisati i nju ako ima vjerodajnicu. ''Ako je nema, još je uvijek stigne izvaditi i ne mora ići u poslovnicu FINA-e tijekom trajanja prve faze popisa - od 13. do 26. rujna'', kazala je Brković.

Što se elektronskog koda tiče, Brković je kazala da, ukoliko nekoga nema tjednima u stanu, može se predati predstavniku stanara, susjedima ili zalijepiti na vrata. ''Ne može biti manipulacija jer je šifra nama kontrola obuhvata popisa, a nikome drugome ta šifra ne znači'', pojasnila je Brković.

Prebivalište se popisuje na mjestu gdje se nalazite u trenutku popisa. ''Ako ste u Istri, tamo ćete se popisati'', pojasnila je.

Oni koji su se odselili u Irsku recimo, popisat će ih se tamo gdje trenutno borave. ''Koji su se odselilu u Irsku, tamo će ući u popis stanovnika'', rekla je Brković.

Kazna za netočne podatke je od dvije do pet tisuća kuna. ''Prema zakonu imamo različite izvore podataka koje ćemo koristiti'', kazala je. Istaknula je da prije nije bilo kazni, a nada se da će tako biti i ove godine. ''To nije sfera kopanja podataka, to je anketno istraživanje koje ne ulaze u sfere GDPR-a'', rekla je Brković.

Ne bave se, ističe Brković, politiziranjem kako to naziva Ivan Penava.

Manjinska populacija

Što se tiče popisivača manjinske nacionalnosti, ističe Brković, preporuča se u organizacijskim uputama da na područjima gdje su prisutne nacionalne manjine da pripadnici nacionalnih manjina znaju jezik. ''Međutim, glavni uvjet je bio da imaju završenu srednju školu i da je informatički pismen te da imaju iskustva s prijašnjim popisima'', rekla je Brković i kazala da Zavod nije imao utjecaj na izbor, već županijska popisna povjerenstva.

Konferencija za medije povodom početka prvog digitalnog popisa stanovništva Državni zavod za statistiku odgovorio na pitanja koja sve zanimaju: Moraju li vam popisivači pokazati negativan test i što ako ih ne želite pustiti u svoj dom?

Popis stanovništva, ilustracija Ispunili smo upitnik: Na koja pitanja je obavezno odgovoriti i što ako se poželim upisati kao Klingonac?

COVID potvrdu za popisivače nisu tražili. ''Nemamo ga pravo tražiti, ali smo rekli da je poželjno'', kazala je Brković i dodala da je primjerice u Karlovačkoj županiji, u kojoj su samostalno donosili potvrde, gotovo 90 posto popisivača cijepljeno.

Kazala je da će se slijediti epidemiološke mjere i da je preporuka da se popisivanje radi na otvorenom. ''Vjerujem da će građani iskoristiti mogućnost samostalnih popisivanja'', pojasnila je Brković.

Popis se temelji, ističe Brković, na izjavi. ''Što je netko izjavio, ili popisivaču ili popunio sam u popisnici, nama je dovoljno'', objasnila je.

Rezultati će biti dostupni šezdesetak dana nakon završetka popisa.

Cijeli razgovor pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju