Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PODNESENA KAZNENA PRIJAVA

Stanovnici Vranjica bore se za život i zdravlje: ''Inspekcije ne reagiraju, jednostavno nas samo odbiju..."

Aktualno Galerija Vranjic: Brodogradilište radi unatoč zabrani - 1 Vranjic: Brodogradilište radi unatoč zabrani - 1 Foto: DNEVNIK.hr Vranjic: Brodogradilište radi unatoč zabrani - 2 Vranjic: Brodogradilište radi unatoč zabrani - 2 Foto: DNEVNIK.hr Vranjic: Brodogradilište radi unatoč zabrani - 3 Vranjic: Brodogradilište radi unatoč zabrani - 3 Foto: DNEVNIK.hr Vranjic: Brodogradilište radi unatoč zabrani - 4 Vranjic: Brodogradilište radi unatoč zabrani - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Vranjic: Brodogradilište radi unatoč zabrani - 5 Galerija 1/6 >>
Stanovnici Vranjica cijeli život vode bitku sa industrijom zbog štetnosti koja utječe na njihov život. U brodogradilištu se i dalje izvode radovi i zagađenja su sve češća.

Nakon naše priče da se unatoč inspekcijskoj zabrani ulaska u bivše brodogradilište u Vranjicu kod Splita u njemu i dalje izvode radovi, iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture potvrđeno nam je da su podnijeli kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu zbog počinjenja kaznenog djela povrede službenog pečata i znaka.

Policija je nakon obavljenih izvida dostavila izvješće državnom odvjetništvu, čija se odluka u ovom predmetu još čeka.

Zbog ekoloških incidenata već mjesecima prosvjeduju mještani Vranjica. Stanovnici su uporni u svojim prosvjedima, u posljednjih šest mjeseci podnijeli su više stotina prijava zbog niza ekoloških incidenata, i to ne samo u brodogradilištu već u cijelom zaljevu splitske sjeverne luke zbog kojeg je ministarstvo podnijelo kaznenu prijavu.

Pročitajte i ovo Provala u šibenski pravoslavni hram - 4 Vandalizam, a ne netrpeljivost Pupovac pozvao na smirivanje tenzija nakon provale u pravoslavni hram: "Duboko smo uvjereni da ovo nije nitko napravio iz vjerskih ili etničkih pobuda"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NASTAVLJAJU SE REAKCIJE Poznati istarski vinar otkrio što Vučić doista misli o malvaziji: ''Sjedili smo stol do stola, sasvim slučajno..."

Predstavnica inicijative "Mjesto koje hoće živjeti'', Ivana Ćubelić, rekla je da su neki od spornih radova u brodogradilištu pjeskarenje, brušenje brodova, izljev nafte, paljenje otpada i izlijevanje viška boja u more.

Predano je oko 600 prijava, a počinitelj je u većini slučajeva nepoznat. ''Inspekcije ne reagiraju, jednostavno nas samo odbiju na neki način'', objašnjava Ćubelić. No, nisu samo radovi u brodogradilištu problem, naime u blizini se nalazi brdo rasutog željeza te se radi do 23 sata, a buka je nepodnošljiva.

Problem je i prašina, koja sada nošena vjetrom dodatno stvara probleme. ''Veliki dio odlazi i u more, upada po pretovaru i sva prljavština završava u moru'', govori.

Još jedna opasnost je gradnja naftnog terminala. ''Borimo se mi za cijeli Kaštelanski zaljev. Mi smo jedna zatvorena cjelina koja, ako se ugrozi, u svakom slučaju, ne stradavamo samo mi nego cijelo kućanstvo Kaštelanskog zaljeva.''

Industrija koja kroz život prati stanovnike Vranjica ugrožava njihovo zdravlje. ''Salonit je nezavršena priča. To je jedna ekološka bomba koja nije sanirana. Silikoza, kažu, da je gora nego azbestoza'', zaključila je Ivana Ćubelić.

Pročitajte i ovo Opasna zgrada, branitelji na čekanju - 2 STRAHUJU ZA ŽIVOT Gdje je zapelo? Stanari braniteljske zgrade pet godina čekaju sanaciju nakon požara: "Obećanja smo se dosad naslušali... Imamo toga i previše"

Pročitajte i ovo Iva Pem Novosel PROBLEM VELIKA OKUPLJANJA Epidemiologinja o mogućem širenju korone zbog sprovoda s mnogo ljudi: ''Većinom su nosili maske, nadamo se da neće doći do prijenosa..."

Poruka iz Vranjica je da oni nisu protiv poduzetnika, ali očekuju da se poštuju europski standardi kad je njihovo zdravlje u pitanju. 

Najgledanija informativna emisija u zemlji, Dnevnik Nove TV, u utrci je za medijsku nagradu Večernjakova ruža u kategoriji TV emisija godine.

Podržite je svojim glasom, a kako to učiniti saznajte ovdje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene