Obavijesti Video Pretražite Navigacija
22 ČLANICE OD 27

Turudić tvrdi da je takvima bolje: Koje članice EU-a nemaju Ured europskog javnog tužitelja?

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Izjava novog glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića koji je u svojem posljednjem intervjuu ocijenio da je Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) Hrvatskoj nepotreban izazvala je priličan interes medija. Institucija je to koju imaju ukupno 22 od 27 članica Europske unije, među kojima i Hrvatska. Što je EPPO i koje su mu ovlasti?

Novoizabrani šef Državnog odvjetništva RH Ivan Turudić u razgovoru za N1 rekao je kako nije siguran da je bilo potrebno u Hrvatskoj osnivati Ured europskog javnog tužitelja jer je, među ostalim, upravo glavni državni odvjetnik nadležan za rješavanje eventualnih sukoba nadležnosti između EPPO-a i DORH-a.

"Niz zemalja ga nema i funkcioniraju i mislim da je situacija kod njih bolja. Ali to je politička odluka i treba je poštovati. Oni se brinu o financijskim interesima EU-a. Mislim da se prenaglašava njihova moć", rekao je Turudić.

Pročitajte i ovo Lampioni ispred DORH-a Nakon izbora Turudića FOTO Zapaljeni lampioni ispred DORH-a: ''Danas je preminulo hrvatsko pravosuđe''

Čime se zapravo EPPO bavi i koje su mu nadležnosti? Ured europskog javnog tužitelja decentralizirani je ured tužitelja Europske unije nadležan za istrage, kazneni progon i pokretanje sudskih postupaka u vezi s kaznenim djelima koja čine štetu proračunu Europske unije. Riječ je o prijevarama, korupciji ili teškim prekograničnim prijevarama povezanima s PDV-om. Uredba o osnivanju Ureda europskog javnog tužitelja na snagu je stupila u studenom 2021. godine te zasad uključuje 22 članice EU-a.

To su Austrija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Cipar, Češka, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Litva, Latvija i Luksemburg, gdje je ujedno i sjedište Ureda, te Malta, Nizozemska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Španjolska.

Pročitajte i ovo Zdravko Mamić Saga se nastavlja Nove poruke Josipe Rimac potvrđuju Milanovićeve izjave? Mamić je lobirao za Turudića i raspitivao se zašto nije izabran

Zasad samo nacionalna tijela mogu provoditi istrage i kazneni progon u slučaju prijevare na štetu proračuna EU-a. Ali njihove ovlasti prestaju na državnim granicama.

Kolegij EPPO-a sastoji se od jednog europskog tužitelja iz zemlje članice koja sudjeluje u provedbi uredbe o europskom tužiteljstvu. Vodi ga glavna europska tužiteljica Laura Kövesi. Svaka zemlja članica ima najmanje dva europska delegirana tužitelja koji rade u uredu u svojoj domovini.

Pročitajte i ovo Branko Bačić Bliska dopisivanja Branko Bačić objasnio što misli o Turudiću nakon svih poruka koje su puštene u javnost: "Ja nisam njegov odvjetnik, ali..."

U Hrvatskoj ih trenutačno ima četvero, uz europsku tužiteljicu Tamaru Laptoš, koja je prije toga bila šefica USKOK-a, a široj javnosti najpoznatija je kroz rad tužitelja protiv bivšeg premijera Ive Sanadera. Ured u Zagrebu počeo je s radom kada i uredi u ostalim zemljama, 1. lipnja 2021. godine.

Otad je europsko tužiteljstvo pokrenulo brojne postupke, među ostalim protiv bivše ministrice Gabrijele Žalac, bivšeg ministra Tomislava Tolušića, čelnih ljudi Geodetskog fakulteta…

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene