Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Roditelji na nogama

Azbestni krov, rupe u podovima, a onda je ovu osnovnu školu još oštetio i potres. Roditeljima je dosta: ''Svake godine kažu - bit će iduće''

Osnovna škola Jure Kaštelana u Zagrebu - 4
Osnovna škola Jure Kaštelana u Zagrebu - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Osnovna škola Jure Kaštelana u Zagrebu - 1 Osnovna škola Jure Kaštelana u Zagrebu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Osnovna škola Jure Kaštelana u Zagrebu - 2 Osnovna škola Jure Kaštelana u Zagrebu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Osnovna škola Jure Kaštelana u Zagrebu - 3 Osnovna škola Jure Kaštelana u Zagrebu - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Osnovna škola Jure Kaštelana u Zagrebu - 4 Galerija 1/4 >>
Zagrebačkim potresom oštećeno je 89 osnovnih škola. Među njima je i ona Jure Kaštelana na Savici, koja je i prije toga bila u lošem stanju. Noge su se zato digli roditelji, koji od Grada Zagreba traže da se škola ne krpa, već da se izgradi nova.

Zagrebačka škola Jure Kaštelana vapi za obnovom. To se može zaključiti čim ju se ugleda, a njezino stanje dobro poznaju Ivana Gabela Šurina i Sanja Sladić, ali i još 650 roditelja koji peticijom za svoju djecu traže bolje uvjete.

"Škola je u jako lošem stanju. Ono što nas posebno muči je azbestni krov, a zgrada ima problema i s podovima koji imaju rupa i postoje pukotine u zidovima", rekla je Gabela Šurina.

Potres je dodatno zatresao školu, ali statičar ju je pregledao i označio sigurnom za boravak. Roditeljima nije jasno kako. Škola je izgrađena 1967. godine, a već iduće godine objekt nije odgovarao tada donesenom Zakonu o gradnji. No, bez obzira na to, školarci su u njoj već više od 50 godina. Od Grada već godinama traže da se nešto poduzme, ali kažu da se samo vrte u krug.

"Svake godine kažu da će biti iduće godine na ljeto, da će početi renovacija i dogradnja", rekla je Sladić.

I sad iz Grada kažu da se do kraja iduće godine može očekivati početak radova. Usporio ih je potres, ali, dodaju i Ministarstvo obrazovanja

"Činjenica je da smo krajem 2019. godine već imali gotovo idejno rješenje, ali nismo za njega mogli dobiti suglasnost Ministarstva obrazovanja, nego smo ga dobili tek sada", rekla je Vanda Ritz, voditeljica Odjela za planiranje objekata Grada Zagreba.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ŽIVOT U HRVATSKOJ Grad Torcide, turista, studenata, ali i ljudi koji političarima ne opraštaju: "Ja u šest godina još nisam vidjela da se u Splitu napravilo nešto novo"

Pročitajte i ovo Ivana Petrović sastanak na vrhu Analiza Ivane Petrović: "Lavrov je za posjet izabrao vrijeme kaotične tranzicije vlasti u Americi"

Poslali smo upit i resornom Ministarstvu da bismo provjerili kada je točno stiglo idejno rješenje. Odgovorili su nam samo da je problem sada riješen.

"Grad Zagreb dostavio je izmijenjen projekt na koji je Ministarstvo znanosti i obrazovanja dalo suglasnost te nema prepreka da se navedeni projekt realizira", stoji u odgovoru.

O planu obnove razgovarali smo i s ravnateljom škole, Krešimirom Supancem.

"Mislim da akutnog problema, da će se dio zgrade srušiti, nema, ali dugoročno smatram da bi objekt trebao biti saniran i Grad upravo i radi na tome", rekao nam je ravnatelj.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene