Zbog jučerašnjeg incidenta u Tehničkoj školi u Vukovaru, kada je ravnatelj škole izbacio novinarku Nove TV, ispričao nam se predsjednik Školskoga odbora Nikola Radaković.


U Tehničkoj školi u Vukovaru prije 3 dana došlo je do masovne tučnjave u kojoj su ozlijeđena četiri učenika. Iako su se potukli Hrvati protiv Srba, policija tvrdi da sukob nije nacionalno motiviran. Roditelji i učenici tvrde suprotno.

Vezani članci Nakon ispijene kave, Pavičić Vukićević, održala konferenciju za medije Jelena Pavičić Vukičević o zahtjevu za ublažavanje mjera u Zagrebu: "Prijedlog je došao od ugostitelja i Nacionalni stožer ne bi meni dao košaricu, već njima" Dino Goleš i Žaklina Troskot Pogledajte gdje će se održati prvi COVID-domjenak: "Veliko je zadovoljstvo organizirati party nakon 14 mjeseci što smo sjedili doma"

Da je stvar ozbiljna vidljivo je na prvi pogled. Vukovarska tehnička škola se po novome zaključava. Oko škole je policijska ophodnja. 'Školski odbor se veoma zabrinuo. Sjetio se američkog sindroma koji se prenio na Europu, a vjerojatno i naša država neće biti neranjiva što se toga tiče. Sam događaj tuče nas je primorao na hitnu reakciju, na hitno djelovanje', kaže predsjednik Školskog odbora Nikola Radaković.

'Nismo donosili nikakve pedagoške mjere ni kazne za sudionike tučnjave jer to nije u ovlasti Školskog odbora. Nužno je utvrditi sve činjenice, a to će biti moguće kad policija završi svoj posao', rekao je Radaković.

Po njegovim riječima, razgovarali su i o postavljanju nadzornih kamera te odlučili se to odgodi do obnove škole. Također je odlučeno da se učenicima zabrane nositi navijačka obilježja u školu te da će škola biti zaključana, dežurstva nastavnika pojačana, a od policije će se zatražiti češće ophodnje.

Istaknuo je da su na sastanku Školskog odbora, na vlastiti zahtjev, bili roditelji hrvatskih učenika, a poslije će se održati i sastanak s roditeljima srpskih učenika.

>> 'Želimo znati': Ravnatelju vukovarske raspadajuće škole smetaju novinari

>> Potukli se hrvatski i srpski učenici

Škola uvodi sigurnosne mjere. Motiv tučnjave još uvijek istražuje policija, a roditelji strahuju za sigurnost svoje djece. Sukob učenika, u kojemu je sudjelovao i njegov sin, nacionalno je motiviran tvrdi otac jednog od dječaka. 'Isključivo nacionalno motiviran, iako policija i direktor škole to pokušavaju sakriti. Ako nije vezan uz nacionalne stvari, zbog čega bi zabranili Dinamov dres, ili Hajdukov, ili Partizanov ili Zvezdin?', pita se otac.

Da se sukob dogodio među učenicima u bilo kojem drugom gradu, a ne Vukovaru, pričali bismo o tučnjavi između 3.a i 3.b. U Vukovaru pričamo o sukobu hrvatskog i srpskog razreda. Učenici su ovdje podijeljeni ovisno o tomu slušaju li nastavu na hrvatskom ili srpskom jeziku. Na sjednici školskoga odbora bili su danas samo roditelji Hrvati.

Kad bi učenici vidjeli da njihovi roditelji zajednički pokušavaju riješiti problem, vjerojatno ne bi dogovarali revanš tučnjave. Iako glavni akteri, učenici su ovdje najmanji krivci.