Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi model subvencioniranja

Roditelji školaraca odahnuli jer troškovi prijevoza se neće mijenjati do kraja školske godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Roditelji učenika koji koriste školski prijevoz odahnuli su nakon što je ministar Šustar u ponedjeljak, u Dnevniku Nove TV, najavio da sve ostaje po starom do kraja ove školske godine.

No, već od rujna bi u primjeni trebao biti novi model subvencioniranja, koji će se određivati prema imovinskom stanju obitelji. To je već naišlo na kritike.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Povodom nove školske godine Šustar: Svim učenicima jednaki preduvjeti za školovanje i razvoj Slika nije dostupna 'Ovo je katastrofa' STOTINJAK DJECE BEZ ASISTENATA Ministar umiruje: 'Nitko neće biti zakinut'

Peteročlana obitelj ovih se dana zabrinula zbog najavljenih Vladinih rezova, no Mato Ilišević iz Karina Gornjeg, odahnuo je jer doznao je da povećanja troškova neće biti. "Lakše je odmah. Pa kako da ne, ostaje ti novca više u kući, za prehranu, za sve", kaže.

Ali da slijedi novi korak u načinu financiranja učeničkih karti, objasnio je ministar Predrag Šustar sinoć u Dnevniku Nove TV. "Od nove školske godine prema imovinskom cenzusu, prema novom modelu kreće prijevoz", rekao je Šustar.

A to znači "da će oni koji imaju više snositi na drugačiji način, nego oni koji imaju manje", rekao je u Dnevniku Nove TV ministar obrazovanja.

Bilo kakvo ukidanje u oporbi oštro kritiziraju, ali o uvođenju imovinskog cenzusa, ističu, dalo bi se razgovarati. "Tu bi trebalo izuzeti zaista one koji su bogati jer mi, praktički, kao što znate, više srednjeg sloja nemamo. Dakle, to bi bili samo izuzeci, a ne pravilo", smatra Ingrid Antičević Marinović.

U zadarskoj poljoprivrednoj školi pravilo kaže da je čak 70 posto učenika putnika. Najavljene razlike u plaćanju prijevoza prema imovinskom stanju ovdje nisu naišle na dobar odjek.

Ljepše obojana stvarnost u obliku imovinskog cenzusa? Mato ni u to ne vjeruje. "S jedne strane jest pravedno, s druge nije kad pogledate, ako ćemo da sva djeca budu jednaka. O tome se radi", kaže.

Kriterije prema kojima je netko jednak, a netko različit, država tek treba odrediti. I kome će zbog toga u subvencioniranju prijevoza zatvoriti vrata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene