Ministar zdravstva Milan Kujundžić (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL)
Ministar zdravstva Milan Kujundžić (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Udruga Roda je izjavu ministra Kujundžića, vezanu za inspekcijski nadzor u bolnicama da "gdje god postoji krivica, treba sankcionirati, i one koji su prijavljivali ljude koji nisu počinili pogreške", ocjenila izravnom prijetnjom svim pacijentima koji su doživjeli negativna iskustva sa zdravstvom.


Rode su u ponedjeljak u priopćenju upozorile da je "ministrova najava da će se sankcionirati žene koje su prijavljivale traumatična iskustva u akciji 'Prekinimo šutnju' vrlo opasna". Kazali su kako ona predstavlja "grubo kršenje prava pacijentica da prijave nepravilnosti i nejednakosti u liječenju i to u društvenom ambijentu gdje je povjerenje građana u mogućnost dobivanja pravne zaštite u odnosu na zdravstveni sustav i tako izuzetno nisko".

Vezani članci Dezinfekcija Bolnica u Biogradu dezinficirana, ali provodi li se dovoljan broj testiranja? Reagensi za neke bolnice teško dostupna roba Ivana Ninčević Lesandrić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Saborska zastupnica oštro odgovorila splitskom KBC-u: "Pa nismo lude!"

Udruga je zabrinutost izrazila navodeći ministrovu izjavu, nakon sjednice Vlade na Hvaru 26. listopada: "Sto puta sam rekao, zakon je jednak za sve, treba analizirati i vidjeti. Gdje god postoji krivica, treba sankcionirati. Kao i one koji su prijavljivali ljude koji nisu počinili pogreške".

Iz udruge naglašavaju da su sve prijave koje su primili i objavili anonimne, bez podataka koji mogu identificirati oštećene osobe.

"Podsjećamo da Zakon o zaštiti prava pacijenata jamči pacijentima pravo na pritužbu i zaštitu, kao i na to da i političari (a posebice saborska zastupnica čiju slobodu govora štiti institut saborskog imuniteta) i udruge i novinari, imaju zakonsko pravo u javnosti iznositi informacije i tvrdnje u svrhu obrane nekog prava i zaštite javnog interesa, bez straha da će ih se zbog toga sankcionirati", poručili su iz udruge.

"Radi se o temeljnim demokratskim standardima koje bi svaki ministar trebao razumjeti i poštovati", naglasili su iz udruge i ocijenili da je ministar svojom izjavom namjeravao zastrašiti i spriječiti građane i udruge koje zastupaju njihove interese, da se aktivno založe za prava na kvalitetnu zdravstvenu zaštitu putem prijave nepravilnosti i javnog dijaloga sa zdravstvenim institucijama.

Rode smatraju kako bi nakon ovakve izjave premijer trebao zatražiti ostavku ministra. Mišljenja su da izjava ukazuje kako ministru nije u prvom planu sistemsko rješavanje problema na koji je ukazalo tisuće žena niti detektiranje i otklanjanje slabih karika u zdravstvenom sustavu.

"Slabe karike sustava uključuju nedostatno informiranje i uključivanje pacijentica u odlučivanje o medicinskim zahvatima, manjak lijekova, manjak zdravstvenog osoblja te, što je posebno zastrašujuće, raširena mizoginija u liječničkoj profesiji i zdravstvenim ustanovama", istaknule su. (Hina)