Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ročište o žalbi na presudu kojom je prvostupanjski sud u Patrasu osudio hrvatskog kapetana Kristu Laptala na 14 godina zatvora zbog, kako stoji u presudi, krijumčarenja kokaina na brodu 'Coral Sea', zakazano je za 26. studenoga na drugostupanjskom prizivnom sudu u Patrasu, kazao je danas za Hinu potpredsjednik Sindikata pomoraca Hrvatske Predrag Brazzoduro.


Iz Grčke je prije nekoliko dana prispio prvi dio, a danas i drugi dio pisane presude u kojoj, kako je ocijenio Brazzoduro, isto kao ni u prvom dijelu, nema elemenata koji bi dokazivali krivnju kapetana Laptala. 

Vezani članci Slika nije dostupna Odgođeno ročište o žalbi na presudu Slika nije dostupna Stiglo obrazloženje za Laptala

>> Sanader: Hrvatska će učiniti sve što može za Laptala

U presudi je navedeno da je Laptalo namjeravao i prevezao opojne tvari do grčke luke Egion, odnosno da je posjedovao kokain, imao pristup do njega te da je mogao raspolagati s njime.

U SPH, pak, drže da kapetan nije mogao znati za kokain, jer posada ne sudjeluje u pakiranju i prekrcaju tereta, te da kutije banana u kojima je pronađen kokain tijekom plovidbe nije moguće otvoriti i ponovno zatvoriti.

Brazzoduro je rekao da se drugi dio presude u najvećem dijelu odnosi na izjave petero svjedoka tužiteljstva, koji, smatra, u svojim iskazima nisu teretili Laptala.

Svjedočili su lučki kapetan iz Egiona, troje djelatnika agencije koja je preuzela teret u Egionu i jedan lučki radnik. Oni, istaknuo je Brazzoduro, nisu potvrdili ni jednu tezu tužitelja, nego uglavnom iznosili činjenice o postupku u luci i iskrcaju tereta koje ukazuju na kapetanovu nevinost.

Dubrovački kapetan Kristo Laptalo, prvi časnik Konstantin Metelev i vođa palube Narcis Garcia uhićeni su u luci Egion u srpnju 2007., kada je u teretu, među paletama s bananama iskrcanima s njihova broda "Coral Sea" pronađen 41 kilogramom kokaina.

Od uhićenja do donošenja presude sva trojica su bili u pritvoru. Na suđenju u srpnju ove godine Laptalo je nepravomoćno osuđen na 14 godina zatvora i određena mu je kazna od 200.000 eura, dok su dvojica njegovih kolega oslobođeni od optužaba.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju