Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ročište o žalbi na presudu Laptalu 26. studenoga u Patrasu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ročište o žalbi na presudu kojom je prvostupanjski sud u Patrasu osudio hrvatskog kapetana Kristu Laptala na 14 godina zatvora zbog, kako stoji u presudi, krijumčarenja kokaina na brodu 'Coral Sea', zakazano je za 26. studenoga na drugostupanjskom prizivnom sudu u Patrasu, kazao je danas za Hinu potpredsjednik Sindikata pomoraca Hrvatske Predrag Brazzoduro.

Iz Grčke je prije nekoliko dana prispio prvi dio, a danas i drugi dio pisane presude u kojoj, kako je ocijenio Brazzoduro, isto kao ni u prvom dijelu, nema elemenata koji bi dokazivali krivnju kapetana Laptala. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svi ga željno očekuju Laptalo na slobodi; najprije otišao na pizzu! Slika nije dostupna Obitelj priprema slavlje Oslobađanje Laptala ispraćeno pljeskom

>> Sanader: Hrvatska će učiniti sve što može za Laptala

U presudi je navedeno da je Laptalo namjeravao i prevezao opojne tvari do grčke luke Egion, odnosno da je posjedovao kokain, imao pristup do njega te da je mogao raspolagati s njime.

U SPH, pak, drže da kapetan nije mogao znati za kokain, jer posada ne sudjeluje u pakiranju i prekrcaju tereta, te da kutije banana u kojima je pronađen kokain tijekom plovidbe nije moguće otvoriti i ponovno zatvoriti.

Brazzoduro je rekao da se drugi dio presude u najvećem dijelu odnosi na izjave petero svjedoka tužiteljstva, koji, smatra, u svojim iskazima nisu teretili Laptala.

Svjedočili su lučki kapetan iz Egiona, troje djelatnika agencije koja je preuzela teret u Egionu i jedan lučki radnik. Oni, istaknuo je Brazzoduro, nisu potvrdili ni jednu tezu tužitelja, nego uglavnom iznosili činjenice o postupku u luci i iskrcaju tereta koje ukazuju na kapetanovu nevinost.

Dubrovački kapetan Kristo Laptalo, prvi časnik Konstantin Metelev i vođa palube Narcis Garcia uhićeni su u luci Egion u srpnju 2007., kada je u teretu, među paletama s bananama iskrcanima s njihova broda "Coral Sea" pronađen 41 kilogramom kokaina.

Od uhićenja do donošenja presude sva trojica su bili u pritvoru. Na suđenju u srpnju ove godine Laptalo je nepravomoćno osuđen na 14 godina zatvora i određena mu je kazna od 200.000 eura, dok su dvojica njegovih kolega oslobođeni od optužaba.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene