Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz Monaca za Dnevnik Nove TV

Mate Rimac u društvu svjetske poduzetničke elite bori se za nagradu poduzetnik godine: "Moj fokus je na poslu"

Mate Rimac (Foto: Dnevnik.hr)
Mate Rimac (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Mate Rimac (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Svjetska poduzetnička elita okupila se u Monacu na izboru za EY poduzetnika godine. Hrvatsku ove godine predstavlja Mate Rimac. Proizvođač najbržeg svjetskog električnog automobila javio se iz Monaca za Dnevnik Nove TV.

Uz vas se za EY poduzetnika godine bori još 55 svjetskih poduzetnika čiji prihodi ukupno iznose više od 23 milijarde dolara. Kako se osjećate u tom društvu?

Pročitajte i ovo Hrvatska pošta zaposlenicima daje nagradu od 1200 eura Zbog velike fluktuacije Hrvatska pošta nagrađuje poštare i vozače s 1200 eura: Ipak, postoji jedna caka Ivana Petrović nagrada Zlatni Studio Ivana Petrović najbolja je televizijska novinarka: "Sinonim za znanje, profesionalnost, iskustvo"

Čast je biti tu. Od deset tisuća poduzetnika iz cijelog svijeta koji su bili u izboru na kraju nas je samo ovdje 56. I kao što ste rekli, imaju više prihoda, dvostruko više nego što Hrvatska izvozi, sve hrvatske tvrtke. Velika mi je stvar i razgovarat s tim ljudima. Naravno, meni je fokus na poslu. Neke stvari su lijepe, ali glavna stvar mora biti izgraditi firmu koja je održiva i ispunjava svoje ciljeve.

Sudeći prema vašem primjeru, u Hrvatskoj se može uspjeti, zaposliti velik broj ljudi, izvoziti... no je li to doista tako? Jeste li vi iznimka ili pravilo? I što bi Hrvatska trebala poduzeti da sutra ima još 100-tinjak Rimaca?

Na neki način dogodili smo se. Firma je krenula, dogodili smo se unatoč puno toga, a ne zbog nečega. Ima u Hrvatskoj sjajnih primjera, ali ih, na žalost, ima vrlo malo. Ako pogledamo automobilsku industriju Hrvatska je na začelju. Imamo naravno nekoliko firmi koje se bave automobilskom industrijom i proizvodnjom komponenti, ali u odnosu u zemlje u okruženju ili uopće Europu – tu smo isto dosta na začelju. Meni je jedan od ciljeva pokazati stranim investitorima da u Hrvatskoj postoje tvrtke kao što smo mi i dovući njih da se zajedno borimo. Kad nas je vrlo malo teško se boriti. Što više dođe stanih firmi to će moći zajedno stvarati taj eko sustav koji će gurati jedni druge.

Gospodine Rimac, vjerujem da pobjeda nije imperativ, ali lijepo je pobjediti. No, kako Vi osobno, vaša tvrtka i Hrvatska mogu profitirati od ovakvog događaja na kojem se nalazite?

Važno je biti prisutan ovdje, da svake godine imamo sjajne poduzetnike koji dođu ovdje među ovakvu ekipu koja je stvarno vrlo, vrlo jaka. Prosječna tvrtka ovdje prijavljena ima 500 milijuna dolara prihoda i tu se naravno mogu sklopiti sjajni kontakti i promijenit razmišljanje tih ljudi o našoj zemlji. Važno je da se naši poduzetnici prijavljuju i sudjeluju u tome jer i oni će puno naučiti, a i predstavljat svoju zemlju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene