Svjetska poduzetnička elita okupila se u Monacu na izboru za EY poduzetnika godine. Hrvatsku ove godine predstavlja Mate Rimac. Proizvođač najbržeg svjetskog električnog automobila javio se iz Monaca za Dnevnik Nove TV.

Galerija


Uz vas se za EY poduzetnika godine bori još 55 svjetskih poduzetnika čiji prihodi ukupno iznose više od 23 milijarde dolara. Kako se osjećate u tom društvu?

Čast je biti tu. Od deset tisuća poduzetnika iz cijelog svijeta koji su bili u izboru na kraju nas je samo ovdje 56. I kao što ste rekli, imaju više prihoda, dvostruko više nego što Hrvatska izvozi, sve hrvatske tvrtke. Velika mi je stvar i razgovarat s tim ljudima. Naravno, meni je fokus na poslu. Neke stvari su lijepe, ali glavna stvar mora biti izgraditi firmu koja je održiva i ispunjava svoje ciljeve.

Sudeći prema vašem primjeru, u Hrvatskoj se može uspjeti, zaposliti velik broj ljudi, izvoziti... no je li to doista tako? Jeste li vi iznimka ili pravilo? I što bi Hrvatska trebala poduzeti da sutra ima još 100-tinjak Rimaca?

Vezani članci Maja Medaković i Tihana Korać Nominirane za važnu nagradu: Dvije priče Maje Medaković i Tihane Korać zbog kojih ćete se naježiti Slavko Sobin i Gabriela Pilić Pobjednici ''Plesa sa zvijezdama" prisjetili se nastupa: ''Tu sam skoro pao, je l' ti to mene prozivaš?''

Na neki način dogodili smo se. Firma je krenula, dogodili smo se unatoč puno toga, a ne zbog nečega. Ima u Hrvatskoj sjajnih primjera, ali ih, na žalost, ima vrlo malo. Ako pogledamo automobilsku industriju Hrvatska je na začelju. Imamo naravno nekoliko firmi koje se bave automobilskom industrijom i proizvodnjom komponenti, ali u odnosu u zemlje u okruženju ili uopće Europu – tu smo isto dosta na začelju. Meni je jedan od ciljeva pokazati stranim investitorima da u Hrvatskoj postoje tvrtke kao što smo mi i dovući njih da se zajedno borimo. Kad nas je vrlo malo teško se boriti. Što više dođe stanih firmi to će moći zajedno stvarati taj eko sustav koji će gurati jedni druge.

Gospodine Rimac, vjerujem da pobjeda nije imperativ, ali lijepo je pobjediti. No, kako Vi osobno, vaša tvrtka i Hrvatska mogu profitirati od ovakvog događaja na kojem se nalazite?

Važno je biti prisutan ovdje, da svake godine imamo sjajne poduzetnike koji dođu ovdje među ovakvu ekipu koja je stvarno vrlo, vrlo jaka. Prosječna tvrtka ovdje prijavljena ima 500 milijuna dolara prihoda i tu se naravno mogu sklopiti sjajni kontakti i promijenit razmišljanje tih ljudi o našoj zemlji. Važno je da se naši poduzetnici prijavljuju i sudjeluju u tome jer i oni će puno naučiti, a i predstavljat svoju zemlju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr