Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ribarske koče u zaštićenom području ulovljene našom kamerom! Donosimo eksluzivne snimke nedopuštenog ribarenja i katastrofalne devastacije hrvatskog podmorja.


Vezani članci Meduze - 6 Ribari na mukama zbog ''želatinoznih'' problema: "Nema mjesta da bi riba gurnula nos" Ribarske mreže Savudrijski ribari ovih dana muku muče s punim mrežama u kojima - nema ribe: "Ovo je neizdrživo!"

Mještani Velog Rata na Dugom otoku, već godinama vode bitku za zaštitu mora i podmorja. Tvrde, ribari su im upotrebom nedopuštenog alata i ribarenjem na nedozvoljenim mjestima, uništili gotovo cijelo podmorje. Uzeli smo podvodnu kameru i snimili podmorje prije dolaska ribara. Pogledajte samo to šarenilo boja i organizama. Ima čak i zakonom zaštićenih školjki periski. Kada smo završili, došli su ribarski brodovi i počeo je izlov. Ribarske koče s alatom koji su rabili uopće ne smiju biti u području zaštićenog krajobraza. Znaju to i ribari.

>> Uhićeni zbog ribolova eksplozivom

Mještani su nam kazali da love tehnikom Ludar, ali uz uporabu nedozvoljenih mreža. Mrežama stajačicama opaše se velika površina mora i onda se mreža vuče po dnu i uništava sve što živi u podmorju. Tehnika se smije rabiti samo na velikim dubinama jer tamo na dnu nema školjkaša i biljnih vrsta, nerijetko i zakonom zaštićenih. 'Mi smo došli raditi zapas, a svi su mislili da radimo ludar', kazao nam je jedan od ribara, kojeg smo uhvatili u laži. Mještani su uz našu kameru pozvali i zadarsku pomorsku policiju. Kada smo mi bili tamo i kako su nam ribari rekli, tada ih još nisu kaznili. Nakon našeg odlaska, policija se vratila i zaplijenila im ulov i 500 metara mreže. No pogledajte ono isto podmorje nakon njihova izlova.

Dno mora je devastirano i nakon takvog izlova ostaju samo pijesak i ostatak pokidane mreže. Kako doznajemo u zadarskoj policiji, ulov od 150 kilograma ribe donirali su zadarskom domu za odrasle Sveti Franjo. Ribari su se ovaj put izvukli jer u ribarenju su im pomagali ronioci, jedan je imao i bocu s kisikom, no kada je policija stigla, ronilac je uspio umaknuti.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju