Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ribarima 'uz dlaku'

VIDEO: Još jedan hrvatski apsurd

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ribari Jadrana bune se protiv novih apsurdnih pravilnika o ribarstvu.

Recimo, kada Korčulanin kupi brod od ribara iz Šibenika smije loviti samo u šibenskoj zoni jer brod ima takvu povlasticu, a najapsurdnije je recimo da u mrežu koja lovi ciple ne smije ući nijedna druga vrsta ribe, inače slijedi kazna.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zakon opasnih namjera HND protiv lex AP: "Intencija ovog zakona jest da se sakriju različite otimačine javnog novca i hajdučija" Meduze - 6 MRSE MREŽU I RAČUNE Ribari na mukama zbog ''želatinoznih'' problema: "Nema mjesta da bi riba gurnula nos"

>> Riječni ribari prosvjeduju zbog zabrane ribolova

Mreža Šime Šarca iz Kaštela, plivarica ciplara, zabranjena je, brod je vezana, a i radnike otpustio, no država mu poreze uredno naplaćuje. 'Zašto ja moram plaćati obaveze za jedanaesti mjesec, prvi, drugi, dok ne dođe taj zakon, dok se ne dogovore? Ja moram vezati brod, nemam od čega živjeti, da krenem tražiti humanitarnu pomoć okolo, kopat po kontejneru??', pita se Šarac.

Sve je naopako

Tera Lipanović s Korčule priča kako su ona i suprug kupili brod u Tribunju i otkrili da po novom Pravilniku o povlastici, sa tim brodom mogu loviti na šibenskom području, a ne kod svoje Korčule gdje uvijek love. Klasika je da se mreže zakonski razlikuju po veličini oka ili rupice na mreži, za manje i veće ribe. Tako je i u Europskoj uniji. No, naši ozakonili da u određene mreže smije samo neka vrsta ribe.

'Ja ne mogu pustiti salpu u mrežu za ciple. Ja bi morao pustiti dolje ronioca i staviti znak stop, da piše samo za ciple', kaže Šarac i pita se je li to sve normalno. Predstavnik državne Uprave kaže - popravljamo Pravilnike i ističe kako je sadašnje stanje zadovoljavajuće. No, Alen Soldo iz skupine koja pregovara u Bruxellesu o poglavlju Ribarstvo i sam je svjestan da Uprava za ribarstvo iz Ministarstva poljoprivrede donosi čudne odluke bez da pita ribare i struku.

'Oni zabranjuju alate kojima se tradicionalno lovi, to sad nikome nije jasno', ističe Soldo. 'Čitava Uprava za ribarstvo, sve je to naopako', kaže Petar Baranović, predsjednik sindikata ribarstva. Sindikat poručuje da ribari traže hitan sastanak sa Ministarstvom poljoprivrede.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene