Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ribari Jadrana bune se protiv novih apsurdnih pravilnika o ribarstvu.


Recimo, kada Korčulanin kupi brod od ribara iz Šibenika smije loviti samo u šibenskoj zoni jer brod ima takvu povlasticu, a najapsurdnije je recimo da u mrežu koja lovi ciple ne smije ući nijedna druga vrsta ribe, inače slijedi kazna.

Vezani članci Kazne neprestano stižu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Kazne neprestano stižu: Dokaz da politika još jednom nadjačava "malog" čovjeka Gigantski ulov kineskih ribara: Ulovili kirnju dugačku 1,8 metara (Screenshot YouTube) Spektakularan ulov kineskih ribara: Ulovili gigantsku kirnju dugačku 1,8 metara

>> Riječni ribari prosvjeduju zbog zabrane ribolova

Mreža Šime Šarca iz Kaštela, plivarica ciplara, zabranjena je, brod je vezana, a i radnike otpustio, no država mu poreze uredno naplaćuje. 'Zašto ja moram plaćati obaveze za jedanaesti mjesec, prvi, drugi, dok ne dođe taj zakon, dok se ne dogovore? Ja moram vezati brod, nemam od čega živjeti, da krenem tražiti humanitarnu pomoć okolo, kopat po kontejneru??', pita se Šarac.

Sve je naopako

Tera Lipanović s Korčule priča kako su ona i suprug kupili brod u Tribunju i otkrili da po novom Pravilniku o povlastici, sa tim brodom mogu loviti na šibenskom području, a ne kod svoje Korčule gdje uvijek love. Klasika je da se mreže zakonski razlikuju po veličini oka ili rupice na mreži, za manje i veće ribe. Tako je i u Europskoj uniji. No, naši ozakonili da u određene mreže smije samo neka vrsta ribe.

'Ja ne mogu pustiti salpu u mrežu za ciple. Ja bi morao pustiti dolje ronioca i staviti znak stop, da piše samo za ciple', kaže Šarac i pita se je li to sve normalno. Predstavnik državne Uprave kaže - popravljamo Pravilnike i ističe kako je sadašnje stanje zadovoljavajuće. No, Alen Soldo iz skupine koja pregovara u Bruxellesu o poglavlju Ribarstvo i sam je svjestan da Uprava za ribarstvo iz Ministarstva poljoprivrede donosi čudne odluke bez da pita ribare i struku.

'Oni zabranjuju alate kojima se tradicionalno lovi, to sad nikome nije jasno', ističe Soldo. 'Čitava Uprava za ribarstvo, sve je to naopako', kaže Petar Baranović, predsjednik sindikata ribarstva. Sindikat poručuje da ribari traže hitan sastanak sa Ministarstvom poljoprivrede.