Obavijesti Video Pretražite Navigacija

RH otvara jedno ili dva poglavlja pregovora s EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska će na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju u Luxembourgu otvoriti pregovore s EU u najmanje jednom, a najviše dva poglavlja europske pravne stečevine, doznaje se iz diplomatskih izvora u Bruxellesu.

Na izvanrednom sastanku Odbora stalnih predstavnika EU-a, koji je zakazan za ponedjeljak, veleposlanici zemalja članica trebali bi bez rasprave potvrditi zajedničko pregovaračko stajalište za poglavlje Socijalna politika i zapošljavanje.

Pročitajte i ovo Ilustracija TKO SE SVE RASPAO? Raspadi nakon izbora kompliciraju situaciju: Pogledajte kako sada izgleda jednadžba do 76 saborskih ruku Premijer Andrej Plenković iz minute u minutu Pregovori gotovi do petka? "Elektabilni Bojan" odgovorio Plenkoviću, HDZ raspalio po Raspudiću

Drugo poglavlje - Sloboda kretanja radnika - još je uvijek na raspravi u Radnoj skupini Vijeća EU-a za proširenje i za sada nije sigurno da će i za to poglavlje biti prihvaćeno zajedničko pregovaračko stajalište, bez čega pregovori ne mogu biti otvoreni.

Istodobno, COREPER je prihvatio dva pregovaračka stajališta za Tursku, koja će u utorak otvoriti pregovore u poglavljima Pravo trgovačkih društava i Pravo intelektualnog vlasništva. Turska je dosad otvorila pregovore u šest poglavlja, a taj će se broj u utorak popeti na osam.

Hrvatska je pak do sada otvorila 18 pregovaračkih poglavlja, a u dva su pregovori privremeno zatvoreni.

Diplomatski izvori rekli su Hini da nema izgleda da pregovori s Hrvatskom budu otvoreni i u poglavlju Pravda, sloboda i sigurnost, za koje je Europska komisija također predala nacrt zajedničkog stajališta, istodobno kada i za poglavlja Sloboda kretanja radnika i Socijalna politika i zapošljavanje.

Komisija trenutačno radi na nacrtu zajedničkog pregovaračkog stajališta za još tri poglavlja - Sloboda kretanja roba, Porezi i Vanjska, sigurnosna i obrambena politika.

Postoje naznake da će francusko predsjedništvo već u srpnju sazvati još jednu Međuvladinu konferenciju o pristupanju na kojoj bi se mogli otvoriti pregovori u nekoliko poglavlja.

Do kraja ove godine trebala bi se otvoriti sva preostala poglavlja i zatvoriti dio ranije otvorenih, tako da bi sljedeća godina trebala biti godina zatvaranja poglavlja.

U ovom trenutku najbliže zatvaranju je poglavlje Poduzetništvo i industrijska politika. U tom poglavlju Hrvatska je dobila jedno mjerilo za zatvaranje koje je Hrvatska predala i sada je u postupku verifikacije u Europskoj komisiji.

Hrvatska do kraja ovoga mjeseca treba predati Komisiji još devet mjerila za otvaranje pregovora u tri poglavlja - Javne nabave, Tržišno natjecanje i Pravosuđe i temeljna prava.

Komisija je postavila uvjet da se sva mjerila za otvaranje trebaju predati do kraja ovoga mjeseca, kako bi se stekli uvjeti za tehnički dovršetak pregovora tijekom sljedeće godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene