Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Europski parlament usvojio rezoluciju

Strasbourg: Hrvatskoj ne treba ni olakšavati ni otežavati pregovore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europski parlament prihvatio je danas na plenarnoj sjednici u Strasbourgu velikom većinom glasova rezoluciju o napretku Hrvatske u kojoj se kaže da je moguće završiti pristupne pregovore u prvoj polovici 2011. ako se nastavi s odlučnom provedbom reformi u preostalim poglavljima.

U glasovanju su sudjelovala 643 zastupnika, od kojih je 548 glasovalo za, 43 su bila suzdržana, a 52 su glasovala protiv rezolucije.

Pročitajte i ovo Ivan Malenica i Hrvoje Krešić, reporter Dnevnika Nove TV - 1 Malenica za Dnevnik Nove TV Što misli o nezapamćenom potezu ustavnih sudaca i ima li Vlada povjerenje u europske tužitelje? "Ne vidim u čemu je problem što je Frka-Petešić pisao DORH-u" Predsjednik Zoran Milanović otvaranje pregovora s BiH Predsjednik prozvao Plenkovića: "Ovo je vrhunac njegova dodvoravanja briselskim birokratima"

'Pristupni pregovori s Hrvatskom mogu biti zaključeni u prvoj polovici 2011. pod uvjetom da se odlučno nastavi s potrebnim reformama, posebice u jačanju javne uprave i pravosuđa, nastavku borbe protiv korupcije, osiguranju održivog povratka izbjeglica, punoj suradnji s ICTY-jem i u nastavku privatizacijskog procesa i prihvaćanja planova za restrukturiranje brodogradilišta u poteškoćama', kaže se u rezoluciji, koja bi trebala biti posljednja rezolucija o napretku prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Glasovanju je prethodila rasprava koja je trajala više od sat vremena i u kojoj je sudjelovalo dvadesetak govornika iz svih političkih skupina, kao i mađarski ministar vanjskih poslova Janos Martonyi i povjerenik za proširenje Štefan Fuele.

Završetak hrvatskih pristupnih pregovora je na dohvatu i Zagreb ne smije posustati u dovršavanju preostalog posla na reformama i mjerilima za zatvaranje poglavlja, istaknuto je u Europskom parlamentu u Strasbourgu u raspravi o napretku Hrvatske.

>> Članstvo Hrvatske u EU najizglednije 2014.

U raspravi su sudjelovali predstavnici svih političkih skupina, mađarski ministar vanjskih poslova Janos Martonyi u ime predsjedništva EU-a te povjerenik za proširenje Štefan Fuele.

'Proširenje je jedan od glavnih prioriteta našeg predsjedništva. Naš je cilj zaključiti pristupne pregovore do kraja našeg predsjedništva pod uvjetom da Hrvatska ispuni preostala mjerila za zatvaranje poglavlja. Vrlo smo blizu završetka, ali je preostalo još nekoliko teških poglavlja', rekao je mađarski ministar vanjskih poslova Martonyi.

Povjerenik Fuele je u raspravi istaknuo da se 'u potpunosti slaže s onima koji kažu da EU ne treba davati Hrvatskoj nikakav posebni popust, ali ni postavljati umjetne prepreke' za njezin pristup

Bitno zadržavanje zaleta

'Hrvatska ne bi trebala štedjeti napore u ispunjavanju preostalih mjerila. Mi s naše strane računamo na potporu i suradnju svih zemalja članica, Europske komisije i Europskog parlamenta. Bitno je zadržati ovaj momentum kako bi se pregovori uspješno zaključili u lipnju', rekao je Martonyi. Povjerenik Fuele je u raspravi istaknuo da se 'u potpunosti slaže s onima koji kažu da EU ne treba davati Hrvatskoj nikakav posebni popust, ali ni postavljati umjetne prepreke' za njezin pristup.

Istaknuo je da su glavna otvorena pitanja u poglavlju 23 Pravosuđe i temeljna prava i poglavlju 8 Tržišno natjecanje. U području pravosuđa Fuele je naveo da Hrvatska treba pokazati vjerodostojne i uvjerljive rezultate u borbi protiv korupcije, jačanju neovisnosti, nepristranosti i profesionalizma pravosuđa, rješavanju pitanja nekažnjivosti ratnih zločina, ispunjavanju ciljeva u stambenom zbrinjavanja izbjeglica, poboljšanju provedbe zaštite manjinskih prava te osiguranju pune suradnje s Haškim sudom.

Također je rekao kako očekuje da će Hrvatska na sljedećoj pristupnoj konferenciji 19. travnja moći zatvoriti neka poglavlja u kojima je već ispunila ili je vrlo blizu ispunjavanju mjerila za zatvaranje. Najkritičniji u raspravi bio je britanski konzervativac Geoffrey van Orden, koji je rekao da pitanja korupcije i pravosudnih reformi nisu odgovarajuće riješena, da postoji milijun zaostalih sudskih predmeta, te da se napada sloboda medija. 'Bila bi šteta da pristupanje bude samo formalnost prije nego što ovi problemi budu riješeni', rekao je Van Orden. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene