Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mogućnost novih odrona

Jakuševčani nakon dramatičnog upozorenja: "Osjećamo se kao zečevi ili Indijanci. Moramo tako i spavati, sa spremljenim koferima"

Aktualno Galerija Renata Bedeković Renata Bedeković Foto: Dnevnik Nove TV +0 Jakuševec Galerija 1/2 >>
Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević upozorio je da postoji znatna opasnost daljnjeg odrona Jakuševca. Renata Bedeković, vijećnica Gradske četvrti Novi Zagreb - istok, komentirala je u razgovoru s reporterom Dnevnika Nove TV Ivanom Čorkalom novi razvoj situacije.

Jakuševcu prijeti novi odron, kazao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević. Upozorenje temelji na studijama iz 2008. i 2012. godine s kojima je, kaže, Bandićeva vlast bila vrlo dobro upoznata.

Tomašević je rekao u utorak novinarima kako su saznali da su 2008. i 2012. izdana dva stručna mišljenja koja je naručio Zagrebački holding koja ukazuju na veliku količinu vode u tijelu odlagališta, koja se zadržava zbog poteškoća u drenaži.

"Tadašnja uprava Zagrebačkog holdinga, sad je pitanje do koje mjere i tko je sve u to bio uključen, barem 15 godina znala je za ozbiljan problem", rekao je Tomašević.

Što se sanacije najvećeg zagrebačkog odlagališta tiče, iako nije ni počela, već je najavljeno da će trajati najmanje pola godine.

Renata Bedeković, vijećnica Gradske četvrti Novi Zagreb - istok, komentirala je u razgovoru s reporterom Dnevnika Nove TV Ivanom Čorkalom novi razvoj situacije. 

Na pitanje jesu li spremne nadležne službe u slučaju nekog odrona, kaže: "Od večeras se Jakuševčani osjećaju kao zečevi, Indijanci. Moraju tako i spavati, s pripremljenim koferom u slučaju hitnih intervencija. Ja cijeli dan gledam da ću vidjeti neki Krizni stožer, počevši od policije, vatrogasaca, civilnu zaštitu, Ureda za krizne situacije, no ovdje nigdje nikoga ne vidim. Znači, plan evakuacije uopće ne postoji", napominje. 

Bedeković kaže da se ništa nije postrožilo nakon dva odrona. 

Pročitajte i ovo Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a Za Dnevnik Nove TV Predsjednik HND-a o obratu u slučaju lex AP: "Ovo je ustupak pod pritiskom, ali i zamka. Sad imamo još više razloga za prosvjed''

"Pitala bih gradonačelnika što je s otpadom nakon dva odrona, koji leži na podlozi koja nije primjerena za otpad? Ništa se po tom pitanju nije napravilo. Okolišna dozvola govori da sanacija mora početi odmah. Aktivnosti bagera svakodnevno su prisutne. Ovo što je Tomašević izjavio tjera strah u kosti. Bojimo se. Prve su kuće udaljene 150 metara. Ako se dogodi eksplozija, nemamo nikakav plan evakuacije", ističe. 

Stanovnica Jakuševca s kojom je razgovarao Ivan Čorkalo također se ne osjeća sigurno. 

"Tu mi je dijete. Ovdje ima jako puno djece. Ljudi s Jakuševca apeliraju već 60 godina. Dosad se nije ništa dogodilo. Voljela bih rješenje, ali ne vidim pomak." 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene