Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Njemačkoj je krajem 2015. godine sa 17,1 milijuna zabilježen rekordan broj građana stranog porijekla što je petina cjelokupnog stanovništva, priopćio je u petak Savezni ured za statistiku u Wiesbadenu, a hrvatskih državljana je krajem 2015. u Njemačkoj živjelo 297.875.


"Udio stanovnika stranog porijekla dosegnuo je krajem 2015. 21 posto što je porast od 4,4 posto u usporedbi s 2014." godinom, stoji u priopćenju Ureda za statistiku.

Broj stranih državljana se povećao za 5,5 posto i dosegnuo 11,5 milijuna. Ukupno je u Njemačkoj 31.12. 2015. živjelo 81,4 milijuna stanovnika.

Osobama stranog porijekla smatraju se svi građani, bez obzira na to posjeduju li njemačko državljanstvo, čiji je barem jedan roditelj rođen u inozemstvu. Kao stranci se tretiraju državljani neke druge zemlje s prebivalištem u Njemačkoj.

Na prvom mjestu po brojnosti među stanovništvom stranog porijekla su građani porijeklom iz Turske, njih oko 1,5 milijuna.

Vezani članci Kolut za spašavanje Otkriveni detalji strašne havarije na Jadranu, pronađena tijela tri člana posade: "Svi su skočili u more bez pojasa za spašavanje..." Ilustracija Znate li koji je važan povijesni događaj odredio sudbinu Hrvatske prije točno 31 godinu?

Slijede građani porijeklom iz Ruske Federacije i Poljske pri čemu se velikim dijelom radi o tzv. kasnim povratnicima tj. pripadnicima njemačke etničke skupine. Nakon toga dolaze Talijani te Grci.

Hrvatskih državljana je krajem 2015. u Njemačkoj živjelo 297.875, što je znatan porast u odnosu na 2008. kada je u Njemačkoj živjelo 223.056 državljana RH.

Prema najnovijim statistikama je vidljivo da je i broj hrvatskih državljana koji su stekli i njemačko državljanstvo naglo porastao nakon ulaska Hrvatsku u Europsku uniju što je podnositeljima zahtjeva za državljanstvom omogućilo zadržavanje hrvatske putovnice.

Dok je do 2013., kada je Hrvatska ušla u EU prosječno godišnje između 500 i 700 hrvatskih državljana primilo njemačko državljanstvo, od 2013., odnosno 2014. taj broj naglo raste. Godine 2014. je rekordnih 3.889 državljana RH dobilo njemačku putovnicu, a 2015. je s 3.327 prelaska na njemačko državljanstvo zabilježen pad tog trenda.

Jedan od uvjeta za stjecanje njemačkog državljanstva je legalni boravak u trajanju od 8 godina.

Statistike o građanima stranog porijekla pokazuju razlike u socijalnom, materijalnom i obrazovnom statusu u odnosu na građane njemačkog porijekla.

Građani stranog porijekla rjeđe posjeduju stručno obrazovanje i češće prekidaju školovanje nego građani njemačkog porijekla. Stranci su i češće nezaposleni i jače su zastupljeni u radnom sektoru bez kvalifikacija.

Također je primjetan i povećani udio stranog stanovništva mlađe dobi. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju