Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pristupni pregovori s Hrvatskom teku dobro i ona bi mogla otvoriti većinu preostalih poglavlja do kraja ove godine, a tehnički završiti pregovore do kraja sljedeće godine, izjavio je u četvrtak povjerenik za proširenje Olli Rehn.


"Pristupni pregovori s Hrvatskom dobro napreduju. Očekujem da će većina preostalih poglavlja biti otvorena ove jeseni. Međutim, najteža poglavlja mogla bi ostati za češko predsjedništvo EU-a. Tijekom proljeća sljedeće godine trebalo bi biti moguće zatvoriti veliki broj poglavlja, kako bi se tehnički pregovori zaključili prije kraja sljedeće godine", rekao je Rehn u svom govoru u Pragu, na konferenciji o odnosima EU-a i zapadnog Balkana, koju je organiziralo češko ministarstvo vanjskih poslova. Rehnov govor objavila je Komisija u Bruxellesu.

Vezani članci Slika nije dostupna Rehn: Na naše zaključke gledajte kao na ohrabrenje Slika nije dostupna Bildt i Rehn pozdravili dogovor Hrvatske i Slovenije

Rehn je istaknuo da se problemi Unije s Lisabonskim ugovorom, odnosno irsko odbijanje toga dokumenta ne referendumu, ne bi trebali odraziti na proces proširenja.

"To se ne bi trebalo dopustiti. Proširenje nije igralo ulogu u raspravi u Irskoj", rekao je Rehn, dodajući da proširenje ne bi trebalo biti "žrtveni jarac".

"Nama Lisabonski ugovor treba kako bi sadašnja Unija bolje funkcionirala. Ali mi sebi ne možemo dopustiti odmor od posla na izgradnji mira i prosperiteta koji služi temeljnim interesima EU-a i njezinih građana", dodao je povjerenik.

S Rehnovim stajalištem složio se i potpredsjednik češke vlade zadužen za europske poslove Alexandr Vondra, koji je rekao da Hrvatsku treba primiti "sa ili bez Lisabonskog ugovora".

"S naše točke gledišta, mi to možemo učiniti sa ili bez Lisabonskog ugovora. To je čisto pitanje političke volje", rekao je Vondra na istoj konferenciji.

Francuska, Njemačka, Luksemburg i Belgija ističu da nema proširenja bez ratifikacije Lisabonskog ugovora.

Pravno gledajući, Ugovor iz Nice na kojem danas funkcionira EU ne zabranjuje proširenje, ali da bi do njega došlo potreban je pristanak svih zemalja članica.

Izjave koje govore o nemogućnosti proširenja bez Lisabonskog ugovora tumače se više kao pritisak na one zemlje koje ga još nisu ratificirale, nego kao prijetnja kandidatskim zemljama.