Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Redukcije vode

Kakvo je stanje s vodom u velikim hrvatskim gradovima i može li u Zagrebu doći do redukcije? Reporter Dnevnika Nove TV razgovarao je sa stručnjakom

Aktualno Galerija Vlado Herceg - 2 Vlado Herceg - 2 Foto: DNEVNIK.hr Vrućine: Ilustracija - 1 Vrućine: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Vrućine: Ilustracija - 2 Vrućine: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Voda: Ilustracija - 5 Voda: Ilustracija - 5 Foto: DNEVNIK.hr +10 Voda: Ilustracija - 4 Galerija 1/15 >>
U Istri na snazi redukcija vode, a pipu su danas morali zavrnuti i u općini Rakovica, nadomak Plitvičkih jezera.

Kakva je opskrba vodom velikih gradova te mogu li i njima vodocrpilišta presušiti?

Pročitajte i ovo Ilustracija Glas građana Što mislite u vrućinama u travnju? Pogledajte kako ste glasali u Dnevniku Nove TV Slika nije dostupna Velika zabrinutost Jednom od najposjećenijih mjesta u Europi prijeti nova suša: "Treba nam 50 dana kiše"

"Za sada iz vodoopskrba Rijeke, Osijeka i Splita uvjeravaju kako ne nema razloga za paniku, ne postoji opasnost da bi u narednim danima i tjednima moglo doći do redukcije", izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić.

O tome kakva je situacija u Zagrebu, ima li dovoljno vode i osjeti li se vrućina, razgovarao je s Vladom Hercegom, rukovoditeljem Službe mreže sektor Vodoopskrbe.

"Jedino što primjećujemo da je pao nivo podzemnih voda u podzemlju", kazao je Herceg i podsjetio da se u Zagrebu crpi voda iz Save.

"Gdje je ogromna količina podzemnih voda koja ne može naglo oscilirati, ni prema gore ni prema dolje", dodao je.

Objasnio je kako to izgleda u kontrolnoj sobi gdje se nadgledaju vodocrpilišta, presretne stanice i vodostaji. 

"U Zagrebu koristimo sedam vodocrpilišta redovno, 30-ak bunara i otprilike 58 vodosprema", rekao je Herceg.

"Mi sad dnevno u sustav upumpavamo 330.000 kubnih metara na dan. Godišnje 120 milijuna kubnih metara vode", rekao je. Da bi u Zagrebu došlo do redukcije, trebala bi se dogoditi višemjesečna suša bez padalina i vrlo visoke temperature. Hipotetski, kad bi se to dogodilo, Zagreb ima alternativu.

"Mi imamo još rezervnih bunara koje možemo pustiti. Dio vode možemo dobiti iz sustava Velike Gorice, a novo vodocrpilište Kosnica je pred uporabnom dozvolom", rekao je Herceg i građanima poručio da resurse ipak treba razumno trošiti.

Domagoj Mikić za kraj je zaključio kako razloga za paniku u četiri velika grada nema. Rijeka, Zagreb, Split i Osijek sigurni su od redukcije u narednim tjednima, možda čak i mjesecima. 

Podsjetimo i da je UN upozorio kako bi se svijet već 2030. mogao suočiti s padom zaliha za čak 40 posto, ako ne promijenimo odnos prema vodi.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene