U Istri na snazi redukcija vode, a pipu su danas morali zavrnuti i u općini Rakovica, nadomak Plitvičkih jezera.

Galerija Vlado Herceg - 2 Vrućine: Ilustracija - 1 Vrućine: Ilustracija - 2 +11 Voda: Ilustracija - 5

Kakva je opskrba vodom velikih gradova te mogu li i njima vodocrpilišta presušiti?

Vezani članci Ivan Güttler, zamjenik glavne ravnateljice DHMZ-a Sve niži vodostaji rijeka, a što tek slijedi? "Čekaju nas ekstremne temperature i suše'' Videozid: Darijo Brzoja, suša - 5 Imamo li u Hrvatskoj dovoljno pitke vode i kakve su posljedice suše? "Jedan od primjera je Vransko jezero..."

"Za sada iz vodoopskrba Rijeke, Osijeka i Splita uvjeravaju kako ne nema razloga za paniku, ne postoji opasnost da bi u narednim danima i tjednima moglo doći do redukcije", izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić.

O tome kakva je situacija u Zagrebu, ima li dovoljno vode i osjeti li se vrućina, razgovarao je s Vladom Hercegom, rukovoditeljem Službe mreže sektor Vodoopskrbe.

"Jedino što primjećujemo da je pao nivo podzemnih voda u podzemlju", kazao je Herceg i podsjetio da se u Zagrebu crpi voda iz Save.

"Gdje je ogromna količina podzemnih voda koja ne može naglo oscilirati, ni prema gore ni prema dolje", dodao je.

Objasnio je kako to izgleda u kontrolnoj sobi gdje se nadgledaju vodocrpilišta, presretne stanice i vodostaji. 

"U Zagrebu koristimo sedam vodocrpilišta redovno, 30-ak bunara i otprilike 58 vodosprema", rekao je Herceg.

"Mi sad dnevno u sustav upumpavamo 330.000 kubnih metara na dan. Godišnje 120 milijuna kubnih metara vode", rekao je. Da bi u Zagrebu došlo do redukcije, trebala bi se dogoditi višemjesečna suša bez padalina i vrlo visoke temperature. Hipotetski, kad bi se to dogodilo, Zagreb ima alternativu.

"Mi imamo još rezervnih bunara koje možemo pustiti. Dio vode možemo dobiti iz sustava Velike Gorice, a novo vodocrpilište Kosnica je pred uporabnom dozvolom", rekao je Herceg i građanima poručio da resurse ipak treba razumno trošiti.

Domagoj Mikić za kraj je zaključio kako razloga za paniku u četiri velika grada nema. Rijeka, Zagreb, Split i Osijek sigurni su od redukcije u narednim tjednima, možda čak i mjesecima. 

Podsjetimo i da je UN upozorio kako bi se svijet već 2030. mogao suočiti s padom zaliha za čak 40 posto, ako ne promijenimo odnos prema vodi.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju