Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrane se ličinkama

Što se to događa u moru? Stigli su prije šest godina i sasvim se dobro snašli: "Kada se podignu temperature..."

Aktualno Galerija Meduze Jadrana - 6 Meduze Jadrana - 6 Foto: DNEVNIK.hr Meduze Jadrana - 7 Meduze Jadrana - 7 Foto: DNEVNIK.hr Meduze Jadrana - 5 Meduze Jadrana - 5 Foto: DNEVNIK.hr Meduze Jadrana - 4 Meduze Jadrana - 4 Foto: DNEVNIK.hr +4 Meduze Jadrana - 3 Galerija 1/9 >>
Ispod morske površine pronađeni su i ljigavci. Netko ih naziva rebrašima, a netko želatinoznom pojavom.

I dok naoko more izgleda bez invazivnih posjetitelja, pod vodom je slika ipak malo drugačija. Iako nisu opasni za ljude i ne peku, rebraše ipak kupači ne vole vidjeti pokraj sebe.

Pročitajte i ovo Nadzorni odbor Centra za gospodarenje otpadom Kaštijun podnio ostavku Totalni kolaps sustava Masovna ostavka u Centru za gospodarenje otpadom: "Istrijani mogu očekivati smrad ako se situacija ne shvati ozbiljno" tuča Tuča i grmljavina VIDEO/FOTO Veliko nevrijeme u središnjoj Istri: Tuča i munje iznenadile stanovnike

"Pa ima ih, ima ih, da se vidjeti. Par komada sam vidio, sreo pa sam napravio krivinu mimo njih", kaže Hasim iz BiH.

A do obale nakupine morskog oraha stigle su mjesec dana ranije nego prijašnjih godina. Uvezeni balastnim vodama prije šest godina, sasvim su se dobro snašli u našem moru. Osobito na zapadu Istre.

"Kada se podignu temperature mora, površinske i dubinske, ona se osjeća ugodno, po tim uvjetima i onda se kreće razmnožavati“, objašnjava Žana Moslavac iz pulskog Aquariuma.

Nisu opasni za ljude, ali štetu ipak čine. "Biljnom svijetu, životinjskom svijetu, posebice ribljem fondu jer vole jesti ličinke ribe, ličinke nekih drugih životinja poput beskralješnjaka", dodaje Moslavac.

I bit će prisutni u Jadranu, napominje, do kraja ljeta. I dok broj rebraša sada raste, sve je, srećom, manje kompas meduza. Opasne su za ljude i izazivaju opekline. A dojave o njima, u Centar za istraživanje mora u Rovinju, stigle su i iz Dalmacije i sa samog juga zemlje.

"Mislim da će sezona sad polako nestati. Mislim da je i dojava manje, a i kad javljaju, samo su jedinke, a ne nakupine kako je bilo prije", kaže Tjaša Kogovšek iz Centra za istraživanje mora.

A kako kažu znanstvenici, ni cijela ova godina pod morem nije kao prije. Velik broj meduza morskih pluća, pa kompas meduze, i sada rebraši.

"Ove godine nije obična godina u smislu želatinoznog planktona, bilo je baš puno vrsta i bilo ih je jako puno", dodaje Kogovšek.

I bit će ih, sve dok su temperature ovako visoke.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene