Golema meduza krakova dugih do čak pet metara, koja bi šokirala svakog plivača ili ronioca, uočena je u moru u blizini mjesta Marina kod Trogira. Fotografirali su je splitski oceanografi. Ova vrsta, iako rijetko, živi u Jadranu, ali nikad nije viđen ovako velik primjerak. Poznata je pod imenom kompas ili kopriva meduza.

Galerija Divovska meduza u akvatoriju Trogira - 5 Ante Žuljević Divovska meduza u akvatoriju Trogira - 1 +5 Divovska meduza u akvatoriju Trogira - 2

U Marinskom zaljevu kod Trogira oceanografi su naišli na pravu morsku neman. Prilikom ronjenja u akvatoriju, tijekom istraživanja alge posidonije, naišli su na mega želatinozno stvorenje čiji je klobuk bio promjera većeg od jednog metra, a kraci su dugi više od tri metra. Oceanografi ničime nisu šokirani, ali jesu iznenađeni.

''Neuobičajeno veliko stvorenje za meduzu. Radi se o primjerku roda Chrysaora koju inače zovu kompas meduza. Ovo je jedan samostalni organizam koji je očito imao dovoljno hrane da naraste, iznimno dugačkih lovki, tankih poput kose, koji su imali dužinu tri, možda i pet metara'', kaže Ante Žuljević, oceanograf Instituta za oceanografiju u Splitu.

Meduza nađena u Marinskom zaljevu, Institut za oceanografiju i ribarstvo Splitski znanstvenici snimili ogromnu meduzu: "Ovako veliki primjerak nikada nismo vidjeli"

Ova vrsta rijetka je u Jadranu, ali poznata je kao daleko manja vrsta. ''Primjerci su dužine od 10 do 20 centimetara i pojavljuju se tijekom proljeća i ljeta'', otkriva Žuljević.

Što je uzrok rastu ove divovske meduze, i ima li ih i u drugim dijelovima Jadrana još nije poznato. Kako je vrijeme zahladilo, nema puno opasnosti od bliskih susreta s kupačima, ali nikako ih nije uputno dodirivati.

Oprezno ako ju sretnete!

''Meduzu zovu klobuk zbog šara na klobuku, ali i kopriva meduza jer očito može opeći. Ako ih sretnete, pazite se njenih iznimno dugačkih lovki'', poručuje oceanograf.

Dok oceanografi i dalje rade na algama, pitaju se čeka li ih novi susret s ovim golemim meduzama.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju