Ruski vojni helikopteri ograđeni žicom i dalje plijene pažnju.


Stižu reakcije na našu  priču o prizemljenim vojnim helikopterima s čijim se generalnim servisom kasni. Odgovori od Ministarstva obrane i Glavnog stožera, potvrđeno je Novoj TV, tražit će se u Saboru. Pozvat će ih da se očituju o odnosu prema tehnici koja više ne leti, a o kojoj su ovisni mnogi građani, a ne samo vojska.

Ruski vojni helikopteri ograđeni žicom - i danas plijene pažnju. Desetak tona teške letjelice na istom su mjestu. Radni vijek im je istekao. No, kada će ih servisirati ne zna se - do daljnjega!

Vezani članci Prizemljeno svih deset transportnih helikoptera Mi-171Sh - 4 MORH o stanju prizemljenih helikoptera: "Osposobljen je i helikopter na Krku, na tri se izvode radovi, a dva su reklamirana Rusiji" Prizemljeno svih deset transportnih helikoptera Mi-171Sh - 4 HRZ o prizemljenim helikopterima: "Ruski izvođač je priznao grešku, svi radovi i materijal naplatit će se njima"

I drugi dan zaredom u Ministarstvu obrane - nema službene izjave. Na naš konkretan upit tko je odgovoran za kašnjenje i je li se sve moglo izbjeći da se odluka donijela na vrijeme - nitko u sustavu ne želi govoriti.

To od HDZ-ovog ministra obrane i šefa vojske žele čuti i u Saboru.

"Godinu i pol dana se znalo kada i koji resurs treba remont, zašto se tada nije dobro planiralo, ja to ne znam", kaže Igor Dragovan (SDP), predsjednik saborskog Odbora za obranu.

Pa će objašnjenje i izvješće tražiti idućih dana na sjednici odbora za obranu.

Na pitanje ocjenjuje li ovo ozbiljnim, Dragovan odgovara: ''Mislim da je dramatično, bez obzira na sve. Ja ne želim širiti paniku, ali kad je već netko otvorio priču oko borbenog zrakoplovstva na način koji je bio neprihvatljiv, činjenica je da se to nastavlja i dalje. A krivac nije negdje drugdje, krivac je tamo gdje se odluke donose."

Cijeli posao, težak 200-injak milijuna kuna, čini se, još će se otegnuti. Potencijalni strani partneri, trebali bi ga obaviti s hrvatskim stručnjacima. No, neslužbeno, sve je na čekanju zbog dokumentacije, koja za ovakve helikoptere ne postoji, a koju MORH traži!

Za to vrijeme - akcije traganja, spašavanja, medicinski letovi, poslovi u misiji na Kosovu - past će na teret zamjenskih, starijih helikoptera.

Da odavno "gori pod nogama" upozoravale su i udruge. Za koje vojni helikopteri - kao pomoć unesrećenima - nisu rješenje.

"To bi trebalo ići u civilni sektor, nažalost, to nije posao vojske, vojsci možemo samo reći hvala za to što su radili dosada u odnosu na ono što su imali", kaže Mladen Tureček iz udruge HELP "Helikopterima liječnici pomažu".

Dok se čeka pomak, predsjednica i vrhovna zapovjednica ne vidi problem. O svemu se informirala, kažu u njezinom uredu i poručuju: da se sve zadaće redovito obavljaju.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju