Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čekaju na remont

Lani su spasili 800 pacijenata, no ovog ljeta na ove helikoptere se više ne može računati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neposredno uz novi putnički terminal, kamere Dnevnika Nove TV snimile su i prizemljene vojne helikoptere.

Na njih se ovo ljeto u akcijama spašavanja i prijevoza unesrećenih - više ne može računati. Čekaju na remont s kojim se ionako već kasni.

Pročitajte i ovo Spasili psa s litice - 7 zapeo u jami FOTO Umislio da je divokoza? HGSS-ovci spašavali psa s litice u starom rudniku Spašavanje migranata iz Kupe HGSS i policija VIDEO Dramatična akcija: Zapeli na slapu u Kupi, spašavali ih po noći

Iako će njihove poslove obavljati letjelice starije od njih, u Ministarstvu obrane uvjeravaju kako ovime pomoć nije dovedena u pitanje.

Osam od 10 ruskih helikoptera više ne leti. Istekli su im svi resursi. Umjesto u hangarima, svi prizemljeni helikopteri nalaze se na pisti vojne baze. Izloženi ne samo suncu, već i kiši. Koliko će ovakvo stanje potrajati, nije poznato.

Čeka ih generalni servis, no ne samo da još nisu rastavljeni, već se ne zna ni tko će ih popravljati.

Remont će raditi stranci

Jedan dio posla trebali bi obaviti domaći stručnjaci u Velikoj Gorici. No, za ostatak remonta - teškog više od 200 milijuna kuna moraju angažirati strance.

"U tijeku je drugi krug postupka u kojem bi trebali odabrati partnera. Nakon toga će se
ponuda dostaviti u MORH, čije će stručno povjerenstvo istu pregledati i ocijeniti", poručuju iz Ministarstva obrane.

Neslužbeno doznajemo, računaju na Ruse, Ukrajince i Slovake.

Nije, međutim, jasno zašto se s odlukom odugovlačilo sve do sada - kad se odavno znalo da ove godine, bez njih ostaju. Jer o ovim letjelicama ovise akcije traganja i spašavanja, medicinski letovi, prijevoz unesrećenih, pa i gašenje požara.

"Mi smo zapravo dvije polovice istog tima, jedni bez drugih ne možemo, a posebno ne možemo  bez tehnike, nažalost, njihovi su resursi ograničeni", kaže Vinko Prizmić, pročelnik HGSS-a.

Lani spašeno 800 pacijenata

Samo lani spasili su 800 pacijenata, a u kriznim su situacijama veza s otocima. Pred spasilačkim ekipama i posadama helikoptera je i ljetna sezona, a time i više posla.

"Mi doista mislimo da oni čine sve što je u njihovoj moći, ali rješenje se mora pronaći dugoročnije i na neki drugi način", kaže Prizmić.

Vojska sada računa da će ih zamijeniti s ovim više od 20 godina starim letjelicama, koje smo danas zatekli u letu. Trebali bi obavljati njihove zadaće. No, zna li se da svi u isto vrijeme ne mogu biti tehnički ispravni i kvare se, i više je nego jasno da dio helikoptera neće uvijek moći koristiti.

Koliko ih u ovom trenutku imaju na raspolaganju i gdje su smješteni, u Ministarstvu obrane - odbijaju reći.  Kažu: to je tajni podatak!

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene