Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Od danas smeće postaje važna stavka o kojoj treba voditi računa, a onima koji ignoriraju propise prijete ogromne novčane kazne.


OSTAVITE SVOJE KOMENTARE NA FACEBOOKU I TWITTERU, A NAJZANIMLJIVIJE ĆEMO PROČITATI U VIJESTIMA NOVE TV U 17 SATI

Vezani članci Dan čišćenja prirode - 8 Svjetski ekološki dan obilježila i Hrvatska: Akcijom Boranka počela pošumljavanja požarišta, a ronioci čiste podmorja Nabava spremnika za razvrstavanje otpada (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Hoće li se Hrvatska ugušiti u smeću? "A što bih ga odvajao? Oni to sve voze na isto mjesto..."

Gradovi i općine cijele zemlje, građanima moraju omogućiti razvrstavanje sedam iskoristivih komponenata otpada - papira, metala, stakla, plastike, tekstila, problematičnoga i glomaznog otpada.

Brinete li i kako o razvrstavanju smeća? Od danas je to jako važno!

Nakon što je to najavio ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović na konferenciji za novinare sredinom lipnja, poručio je da o odgodi nema govora, inspektori zaštite okoliša već su počeli obilaziti gradove i općine.

Prema Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, sva kućanstva moraju razvrstavati i odvojeno odlagati komunalni, odnosno kuhinjski otpad, zatim papir, metal, staklo, plastiku i tekstil, te krupni (glomazni) otpad.

Svaku od navedenih vrsta otpada valja odlagati u poseban spremnik (kontejner), koje građanima u blizini njihovih kuća trebaju osigurati jedinice lokalne samouprave.

Na putu iz Hrvatske do Austrije nestalo gotovo 230 tona opasnog otpada!

Za sve one koji se još uvijek ne mogu odlučiti hoće li ili neće krenuti s ovom akcijom, treba napomenuti da zakon propisuje kazne za građane od 3.000 do 10.000 kuna. Na koji će se način vršiti kontrole, još uvijek nije definirano.

U današnjoj temi dana pitamo vas - Razvrstavate li otpad?

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju